Tillbaka

Mattias Boström nominerad i USA - igen

2018-01-30
av Philip Wallin
Mattias Boströms kan vinna fina priser i USA.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Mattias Boströms bok Från Holmes till Sherlock har på tio dagar blivit dubbelt deckarprisnominerad i USA. Först till Edgar Awards och nu till Agatha Awards.

– Enligt mitt sätt att se det har jag redan vunnit, säger Mattias Boström.

Sherlock Holmes-kännaren Mattias Boström faktabok Från Holmes till Sherlock (Piratförlaget) kom ut på svenska för fem år sedan. I augusti i år släpptes den engelska upplagan via den amerikanske förläggaren Otto Penzlers deckarförlag Mysterious press, ett imprint till Grove Atlantic – ett av de stora independentförlagen i USA.

Sedan dess har det gått snabbt.

– I USA har det varit helt kolossalt. Den fick nästan en helsidesrecension i Wall Street Journal som var hyllande och sedan ytterligare en i Washington Post som var om möjligt ännu vassare, säger Mattias Boström.

I Sverige har boken sålt i 10 000 exemplar, några exakta siffror från USA finns inte men Mattias Boström tror på motsvarande försäljningssiffra där.

– Sedan kommer pocketen i augusti i år. Då tror jag den kommer sticka i väg lite mer.

Den 26 april delas Edgar Award ut på en bankett i New York. Två dagar senare är det dags för Agatha Awards i Washington.

– Jag kommer åka till Edgar Awards. Det är som kriminallitteraturens Oscarsgala och får man en chans som nominerad så åker man dit. Enligt mitt sätt att se det så har jag redan vunnit. En nominering är något som hänger med i resten av ens författarkarriär, som ett epitet. Det är det finaste deckarpris som finns i världen. Kanske åker jag till Washington också, det beror på hur länge jag kan vara borta från familjen, säger Mattias Boström.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.