Tillbaka

Meningarna går isär om ny boklag

2022-06-20
av Kristian Lönner
Alexander Even Henriksen och Tom Harald Jenssen.
Foto: Bjørnar Øvrebø och Tomas Moss.

Norge är på väg mot en ny boklag som ska ersätta dagens branschavtal. Fasta priser är bara en av flera frågor som nu engagerar branschen och friskt debatteras.

Redan 2013 ville den norska regeringen, då ledd av socialdemokraten Jens Stoltenberg, införa en boklag med bland annat fasta bokpriser. Lagen röstades igenom i Stortinget men trädde aldrig i kraft eftersom det senare under året blev regeringsskifte. Förläggarföreningens och Bokhandlarföreningens tidigare branschavtal, som också innehåller bestämmelser om fasta bokpriser, fortsatte att gälla.

Men när Socialdemokraterna förra hösten kom tillbaka till makten, i en allians med Senterpartiet, fanns det återigen stöd i parlamentet för en boklag. Exakt hur den ska se ut utreds just nu, under ledning av nationalbibliotekarien Aslak Sira Myhre. 

Klart är att det finns tydliga meningsskiljaktigheter mellan branschens aktörer. På ena sidan i debatten finns de som vill se att nyutkomna böcker ska omfattas av fasta priser under en längre tid än vad fallet är i dag (15 maj året efter utgivning). Dit hör Förläggarföreningen men också Tom Harald Jenssen, vd på Cappelen Damm. 

– Man skulle kanske kunna misstänka att vi önskar kortare fastprisperioder för att snabbare få ljudböckerna till Storytel (Cappelen Damm äger 50 procent av norska Storytel, reds. anm.) men det är tvärtom. Jag önskar mig en så lång fastprisperiod som möjligt, gärna två år, säger Tom Harald Jenssen till Bok365 som intervjuat en lång rad branschföreträdare om den nya boklagen.

Han menar att fasta priser är det bästa verktyget för att skydda bokhandeln och bredden i den norska utgivningen. Andra är betydligt mer kritiska, exempelvis Bonnier Norsk Forlags vd, Alexander Even Henriksen.

– En lång fastprisperiod kan ödelägga tillväxt-motorn i bokbranschen: strömningen. Vi är så tursamma att vi har ett format som gör att omsättningen i branschen ökar. Det är vanvettigt om vi inför regleringar som gör strömningen mindre relevant i konkurrens med aktörer som Disney, poddar och TikTok, säger han till Bok365.

Bonnier Norsk Forlag har i stället föreslagit en kort fastprisperiod, som gäller fram till 15 januari året efter utgivningen. Alexander Even Henriksen säger att han själv är öppen för att diskutera helt fri prissättning men menar att Norge inte är moget för en sådan debatt.

– Jag upplever helt enkelt att det inte är accepterat att diskutera det, säger han till Bok365.

En som ändå tar det steget är Anders Aasen Berget, förlagschef för Frisk Forlag. Han menar att fri konkurrens skulle gynna läsarna men i förlängningen också branschen.

– Norge har världens högsta bokpriser, och det säljs hela tiden färre böcker. Två stora kedjor dominerar bokhandeln och det är svårt att se att det skulle kunna bli mer fokus på bästsäljare än vad det redan är.

Vid sidan av fasta bokpriser diskuteras också införandet av ett tak för förlagens rabatter och förmåner till bokhandeln. Det är något som Bokhandlarföreningen tydligt motsätter sig.

När en ny boklag kan vara på plats i Norge är inte klart men kulturminister Anette Trettebergstuen har tidigare sagt att hon vill lägga fram ett lagförslag till Stortinget så snabbt som möjligt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.