Tillbaka

Microsoft satsar två miljarder i Barnes & Noble

2012-04-30
av Sara Djurberg
Microsoft och Barnes & Noble bildar ett gemensamt bolag för en global e-bokssatsning. Mjukvarujätten satsar 300 miljoner dollar, cirka två miljarder kronor.

Barnes & Noble får med hjälp av Microsoft betydligt större muskler i kampen mot Apple och Amazon. Det nya bolaget blir ett dotterbolag till bokhandelskedjan och Microsofts kommer att äga 17,6 procent av det.

Bokhandelskedjan lägger Nooken och all sin digitala verksamhet, och sin universitetsförsäljning, i bolaget. Microsoft får i och med affären tillgång till hela B&N:s digitala innehåll i sin plattform. Därmed hoppas dataföretaget att deras kommande surfplattor med operativsystemet Windows 8 ska kunna konkurrera med Ipad och Kindle Fire.

Det strategiska partnerskapet ska ”skynda på övergången till digitalt läsande”, enligt pressmeddelandet.

– Microsofts investering i Newco, och vårt spännande samarbete för att erbjuda teknik och innehåll i världsklass för digital läsning till Windows plattform, och dess hundratals miljoner användare ger oss möjlighet till en betydande expansion, säger William Lynch, vd Barnes & Noble till Bookseller.

Genom att lägga sin universitetsförsäljning i den nya satsningen når Barnes & Noble samtidigt många fler studenter än tidigare med plattformen Nook Study för digitala läromedel.

Andrew Lees, ordförande Microsoft:

– Våra resurser, som kompletterar varandra, kommer att snabba på utvecklingen av digitalt läsande i ett brett spann av Windows-enheter, och göra det möjligt för folk att inte bara läsa berättelser, utan bli en del av dem.

Ett första steg i samarbetet är att Nooks e-bokläsarapp inkluderas i Windows 8. Microsofts investering på två miljarder kronor ger det nya bolaget ett uppskattat värde på 11,5 miljarder kronor - vilket är mer än Barnes & Nobles börsvärde.

Affären fördubblade nästan värdet på Barnes & Nobles aktie, till 27,11 dollar, innan börsen i USA öppnade på måndagen. Ganska snart föll aktien dock tillbaka till runt 22 dollar, en ökning med 64 procent sedan fredagen. *

*Artikeln har uppdaterats

 

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.