Tillbaka

"För mig är förhandlingar jättejobbiga"

2022-05-17
av Kalle Laxgård
Kristoffer Lind grundade Lind & co. När Storytel förvärvar en majoritet i förlaget står han kvar som vd.
Kristoffer Lind, vd för Lind & co.
Foto: Sara Mac Key

Tråkigt och hopp om snabb lösning. Så går tankarna hos ett par av förlagen inom Storytel Books under avtalskonflikten med Nextory.

I förra veckan kunde SvB berätta att Storytel Books, som samlar Storytelkoncernens förlag i Sverige, Finland och Danmark, slutar släppa nya titlar till ljudbokstjänsten Nextory. Detta sedan att avtalsförhandlingarna mellan parterna strandat.

Trots att man hittills inte hittat en överenskommelse uttrycker både Storytel Books och Nextory en tydlig önskan om att hitta en väg framåt.

Samma känsla finns hos förlagen.

– Det är jättetråkigt att de inte kommer överens men det verkar som att båda har en väldigt stark önskan om att lösa det här. Så förhoppningsvis gör de det. Men för oss och för författarna är det jättetråkigt, säger Kristoffer Lind, vd på Lind & co.

Förra våren sålde han 70 procent av förlaget till Storytel. Den pågående förhandlingen med Nextory är också den första som Storytel Books gör för alla förlagen i konstellationen. Tidigare har förlagen förhandlat individuellt.

Kristoffer Lind säger att han inte har någon insyn alls i den pågående processen.

Hur är det att inte ha insyn i en förhandling om sina egna böcker?

– Åh, det är skönt! Det här är att äta kakan och ha den kvar. Alla är ju tuffa, ingen är ond eller god, och för mig är förhandlingar jättejobbiga. Jag vill alltid vara snäll och vän med alla. Så det är jätteskönt att bara glida med på någon annans förhandling. En sådan här process är otroligt dränerande.

Själv uppskattar han att stoppet bara blir kortsiktigt. Vad det kan betyda försäljningsmässigt för Lind & co, som varit ett av de mest framgångsrika ljudboksförlagen, är svårt att sia om.

– Det beror naturligtvis på hur länge det pågår. Det är tråkigt men det är inte avgörande på något vis. Det viktigaste är att det blir bra. Vi har ett väldigt gott samarbete med Nextory och det fortsätter som vanligt i Norge och Nederländerna. Det är vi glada för.

Ett annat av de mindre förlagen inom Storytel Books, som också var fristående länge, är Printz Publishing.

– Jag hoppas ju såklart att de kommer fram till ett avtal så snart som möjligt, alla tre streamingtjänsterna är lika viktiga för oss. Men det har gått så kort tid att det inte är så mycket som påverkas än, säger Anna Levahn, sälj- och marknadsansvarig på förlaget.

LÄS MER: Storytel Books stoppar nya böcker till Nextory

LÄS MER: Nextory tillbakavisar påstående om sänkt ersättning

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.