Tillbaka

Miljonsatsning på läskiosker

2019-12-09
av Sophie Tanha
Telefonkiosker omvandlas till läskiosker i Norge
Bilden är en genrebild och hör inte ihop med texten.
Foto: Nordic Co-operation website

Ett hundratal telefonkiosker i Norge ska omvandlas till bokbytarkiosker. Läsfrämjande Foreningen Les! ligger bakom satsningen, tillsammans med miljonbelopp från Sparebankstiftelsen.

De röda telefonkioskerna i Norge är kulturklassade, vilket gör det olagligt att ändra exteriören. Men man får montera hyllor med böcker tillgängliga för allmänheten att läsa, låna och byta mot andra böcker. Den första läskiosken invigs på Solli Plass i Orslo på torsdag med kulturminister Trine Skei Grande närvarande. 

– Planen är att öppna cirka 60 nya läskiosker under 2020 och resterande under 2021, säger Silje Tretvoll, ledare för Foreningen Les! till Bok365 som först rapporterade om projektet.

Pengarna bakom satsningen kommer från Sparebankstiftelsen, som betalar för renoveringen av telefonkioskerna och ger tre miljoner norska kronor till Foreningen Les! för att fylla kioskerna med litteratur. Syftet är att tillgängliggöra läsning för nya målgrupper, säger Silje Tretvoll till Bok365. Negativa reaktioner från bokhandlare eller bibliotek är därför inget hon oroar sig för.

– Nej, läskioskerna ska snarare vara ett komplement till bokhandeln och biblioteket. Vi tror att de bidrar till att rekrytera läsare från olika håll. Vi arbetar för att få bibliotek att sponsra olika läskiosker runt om i landet så de blir involverade i initiativet (…) Hittills har nästan varje bibliotek vi kontaktat tackat ja. Där det är naturligt för en bokhandel att sponsra vill vi få till det också. Vi uppmanar alla bokhandlare och bibliotek som vill ansluta sig till en läskiosk att höra av sig.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.