Tillbaka

Minskad vinst för Akademibokhandeln

2019-02-21
av Kalle Laxgård
Foto: Ylva Sundgren

Akademibokhandelns rörelseresultat minskade kraftigt under 2018. Samtidigt hölls försäljningssiffrorna för gruppen nästan i takt med året innan.

– Jag är nöjd med det vi lyckades prestera med tanke på förutsättningarna, säger vd Maria Edsman.

Sammanlagt sålde Akademibokhandeln för 1,2 miljarder kronor i fjol. Bokus för 599 miljoner.

Då bolaget Akademibokhandeln Holding bildades i februari 2017 finns inga exakta jämförelsetal för året innan, men enligt en kommuniké som presenterades under torsdagen beräknas den totala omsättningen ha minskat cirka fem miljoner, till 1 784 miljoner kronor 2018.

Samtidigt minskade vinsten. Rörelseresultatet landade på 45,5 miljoner kronor, mot 76,9 miljoner för perioden februari-december 2017.

– 2018 började inte så bra, säger Maria Edsman. Vi nådde inte den omsättning vi hade planerat och satte ganska snabbt i gång ett åtgärdsprogram som både skulle få upp omsättningen men också minska kostnader. Det började ge resultat sista kvartalet. Vi har ett sämre resultat mot föregående år, men jag är nöjd med att vi har vänt och är på väg mot en positivare situation.

Vad ingick i åtgärdsprogrammet?

– Dels att lägga ännu mer fokus på våra affärsutvecklingsinitiativ som ska driva vår omsättning framöver. Vid den tidpunkten var det också en sanning att Amazon skulle lanseras till hösten. Vi hade väldigt starkt fokus på att säkerställa att vi vässade oss inom ett antal områden. Så: Att bygga vår omni-lösning för Akademibokhandeln, att etablera oss bland abonnemangstjänsterna med Bokus Play och att vässa Bokus. Men också att minska kostnader: Vi har gjort stora leverantörsförhandlingar, tuffa förhandlingar med hyresvärdar om butikshyror och sett över bemanning.

För sista kvartalet tangerade bolaget omsättningen 2017 men med ett starkare resultat.

Enligt Bokhandlare- och Förläggareföreningens statistik minskade bokförsäljningen i fysiska butiker i fjol med drygt 5 procent. Även Akademibokhandeln tappade, om än inte lika mycket, säger Maria Edsman.

Minskningen kompenserades av en växande försäljning av butikernas övriga sortiment, framför allt under hösten.

– Men jag tycker att vi pratar för lite om att det var ett ganska speciellt år för den fysiska handeln. Förutom uteblivet Nobelpris hade vi en extremsommar som började i maj och höll i sig till augusti. Det är helt uppenbart att all detaljhandel hade det väldigt tufft under månaderna.

I november hade ni inte nått målet för antal abonnenter i Bokus Play. Ni lanserade en ny version, med mer rabatter. Hur har det gått sedan dess?

– Vi började sälja Bokus Play via våra butiker i januari. Vi var försiktiga med det i början. Men det gick väldigt bra, vi fick ut väldigt många abonnemang och en helt annan rekryteringstakt, som ser bra ut just nu. Men det är lite tidigt att säga hur bra vi ligger till, vi har ambitiösa mål för 2019.

Vad är ditt främsta fokus för nuvarande året?

– Att fortsätta leverera på alla de här punkterna vi har talat om. Men att ta större andelar med Bokus Play är något som verkligen står högt upp på agendan.

Ytterligare en nyhet i kommunikén gäller det obligationslån på en halv miljard kronor Akademibokhandeln tog upp 2017 – innan nuvarande ägaren Volati förvärvade bolaget. Bara månader efter att Volati tagit över kedjan ville man också göra ett återköp av lånet för att få bättre villkor, vilket misslyckades.

Nu har det gått igenom. Sammanlagt handlar det om lån på 900 miljoner kronor.

– Det innebär att vi får lägre räntekostnader framöver men också att vi inte är noterade längre, även om vi fortfarande är ett affärsområde inom ett börsnoterat företag, säger Maria Edsman.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.