Tillbaka

Mondial bestrider Natur & Kulturs stämning

2022-01-17
av Kalle Laxgård
Huvudentrén till Stockholms rådhus.
Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia commons

Mondial har inte gjort sig skyldigt till plagiat. Det anser förlaget, som genom sin advokat Dag Wetterberg nu svarar på Natur & Kulturs stämningsansökan gällande utgivningen av Berättelser och recept. Enligt Mondial hade rättigheterna återgått till upphovspersonerna.

Stämningen lämnades in till Patent- och marknadsdomstolen ett par veckor före jul och riktas mot förlaget Mondial för utgivningen av förlagets nya kokbok Berättelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare. Enligt Natur & Kultur är stora delar av Berättelser och recept identiska med Facing heaven, en kokbok Natur & Kultur gav ut första gången 2015. Bakom böckerna finns samma upphovsmän, författaren Erik Videgård och fotografen Pål Allan.

Nu, efter att ha beviljats uppskov över helgerna, har Mondial lämnat in sitt svar på stämningen.

– Jag vet inte om det bygger på något missförstånd från Natur & Kultur om vad de har för rättigheter, eller hur det fungerar med författarrättigheter. Möjligtvis vill de klämma åt Mondial. Men i ärlighetens namn är det författaren och fotografen som de klämmer åt, säger Dag Wetterberg, advokat som företräder Mondial i processen.

Enligt Natur & Kultur har Mondial mer eller mindre plagierat 120 sidor ur Facing heaven. Det kärande förlaget menar att det fortfarande sitter på rättigheterna och därmed utsatts för upphovsrättsintrång.

Det anser inte Mondial. I sitt svar argumenterar Dag Wetterberg för att den tid som gått, antalet sålda exemplar, samt otydliga avtal från Natur & Kultur, gjort att rättigheterna har återgått till upphovsmännen. Således var de heller inte bundna av något avtal när de skrev kontrakt med Mondial, hävdar han.

– Med den inbundna boken är det helt glasklart, eftersom den inte varit utgiven på tre år och att det i senaste redovisningen står att de aldrig kommer trycka till den. Med den andra boken (flexiband-utgåvan utgiven 2018 reds anm.) har de slarvat med avtalen, säger Dag Wetterberg, och hänvisar till sitt svar till rätten, där han också åberopar en juridisk regel om att otydliga avtal ska tolkas till nackdel för den som upprättat avtalet.

I avtalstexten som är inklippt i ert svar står det att ”författaren har möjlighet att kräva rättigheten åter sedan 24 månader förflutit efter det avtal träffats om tillgängliggörande”. Men vad jag förstår har han inte gjort det. Då kan han väl inte automatiskt ha fått tillbaka rättigheterna?

– Det är skillnad på hur man upplåter böcker. Det ena är exemplarframställning, det är den fysiska boken. Det andra sättet är tillgängliggörande, att du upplåter den i form av ljudbok eller e-bok. Den här skrivningen tar sikte på e-bok och ljudbok, och eftersom den här titeln aldrig givits ut i de formaten är skrivningen inte tillämplig, säger Dag Wetterberg.

Natur & Kultur kräver att Mondial ska dra tillbaka boken, samt ska betala ut ett skadestånd på cirka 100 000 kronor. Bland annat anser Natur & Kultur att Mondials utgivning kraftigt försämrat möjligheten att fortsätta sälja Facing heaven.

Mondial och Dag Wetterberg tillbakavisar dock påståendet att Natur & Kultur skulle tagit ekonomisk skada av utgivningen av Berättelser och recept. Även om rätten skulle komma fram till att Mondial har gjort intrång på någon av Natur & Kulturs upphovsrätter, anser han att försäljningssiffror, lager och möjligheten att Mondials bok kan ha lyft Natur & Kulturs bok, gör att den kärande parten inte förlorat något ekonomiskt på Mondials utgivning.

I ett mejl till SvB bemöter Natur & Kulturs förläggare Maria Nilsson Mondials svar:

– Vi är förvånade över att Mondial inte har dragit in sin bok utan i stället fortsätter att komma med felaktiga uppgifter. Vi har giltiga avtal för både verk 1 och verk 2 (Facing heaven i inbundet respektive flexiband, reds anm.), samt fotoavtal som inkluderar alla tänkbara utgåvor av boken. Både författare och fotograf har – såklart – fått skriftlig information om och arvode för verk 2. Det är anmärkningsvärt att Mondial anser att det skulle vara upp till författare/fotograf att ensidigt bestämma att en bok som fortfarande säljs inte är ”aktuell" längre, skriver Maria Nilsson.

Som sagt anser Mondial att ni inte längre har rättigheterna och åberopar bland annat juridiska regler om att otydliga avtal ska tolkas till nackdel för den som upprättat avtalet. Håller du med om att ni skrivit ett otydligt avtal?

– Självklart har vi tydliga avtal enligt praxis i branschen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.