Tillbaka

Mondial drar tillbaka bok efter stämningen

2022-04-07
av Kalle Laxgård
Erik Videgård.
Foto: Joel Wåreus

Processen kring Erik Videgårds kokbok närmar sig sin upplösning. Nu drar förlaget Mondial tillbaka boken, på begäran av författaren.

Från och med i dag torsdag återkallar Mondial samtliga exemplar av Erik Videgårds kokbok Berättelser och recept som finns ute i handeln. Inga fler exemplar kommer heller att tryckas av boken och det avtal som funnits mellan Erik Videgård och Mondial upphör att gälla.

Bakgrunden är den stämningsansökan om upphovsrättsbrott som författarens tidigare förlag, Natur & Kultur lämnade in i vintras riktad mot Mondial, och den process som pågått sedan dess. Enligt stämningen förekommer en stor mängd texter och bilder i Berättelser och recept som redan publicerats i Natur & Kulturs bok Facing heaven och som Natur & Kultur anser sig fortfarande ha rättigheterna till.

I ett uttalande säger Erik Videgård att hans dröm varit att göra Berättelser och recept till en sammanfattning av sin karriär.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att gänget på mitt gamla förlag skulle dra i gång en sådan här process över bilder som togs för över sju år sedan. Jag orkar inte längre. Jag mår oerhört dåligt av att mitt förlag, Mondial, ska få klä skott för detta och att några gamla bilder ska sätta dem i en juridisk process som får mig att framstå som en tjuv. Jag ber nu därför att Mondial drar tillbaka mitt verk, Berättelser och Recept, och hoppas att Natur och Kultur tar detta som en olivkvist så att vi kan gå vidare och njuta av den goda mat som var min ambition från början.

I samma pressutskick säger Simon Brouwers, vd på Mondial:

– Vi respekterar givetvis Eriks beslut, och hoppas precis som honom att alla parter kan lägga denna tråkiga historia bakom sig – och att tvisten kan nå en lösning bortom en segdragen rättsprocess som innebär en ytterligare påfrestning för Erik.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.