Tillbaka

Natur & Kultur köper Atlantis

2015-12-21
av Kalle Laxgård
Per Almgren, vd för Natur & Kultur
Foto: Ylva Sundgren

Från och med årsskiftet är stiftelsen och bokförlaget Natur & Kultur ny ägare till Atlantis.

Köpeskillingen är snarare symbolisk än substantiell, enligt Per Almgren, vd för Natur & Kultur.

Enligt Per Almgren har affären vuxit fram under hösten. Resultatet blir i att Atlantis övergår i Natur & Kulturs ägo den 1 januari 2016.
– Atlantis har länge haft en fin utgivning men saknat en ekonomi i balans. Det är allmänt känt att det varit svaga resultat och för stora lager. Vi ska sätta oss nu med Atlantis befintliga ledning och ta fram en åtgärdsplan. Den får växa fram under tidig vår, säger han.
Enligt honom är planen att Atlantis ska drivas vidare som ett enskilt förlag, med befintlig personal och egna utgivningsbeslut.
– Men det är klart att det behövs förändringar. Det är inte hållbart att ha en verksamhet som visar upp så stora förluster som Atlantis gjort de senaste åren.
De senaste tre åren har Atlantis förlorat flera av sina viktigaste författare och flera i personalen har lämnat. Boksluten har visat minskad omsättning och miljonförluster. I mitten av maj i år lämnade vd:n Helena Hegardt du Rées förlaget. Samma månad blev det offentligt att Natur & Kultur köpte bokklubben Clio, som Atlantis tidigare ägde häften av. Redan då fanns också uppgifter om att både Natur och Kultur och Norstedts skulle ha blivit erbjudna att köpa förlaget. Enligt uppgifter till Svensk Bokhandel har Natur och Kultur fått pengar för att ta över Atlantis. Per Almgren vill inte kommentera uppgiften.
– Jag säger inga detaljer, men konstaterar att köpeskillingen snarare är symbolisk än substantiell.
Säljare är Svenska litteratursällskapet i Finland, Argentus AB, Niilo Helanders stiftelse, Föreningen Konstsamfundet och bokförlaget Schildts & Söderströms. Atlantis styrelseordförande Liisa Hakamies-Blomquist är hon nöjd med affären. Hon kallar försäljningen "vemodig men rationell".
– Det är ganska svårt att driva ett svenskspråkigt kvalitetsförlag med en enbart finländsk styrelse. Vi tyckte att Atlantis förtjänade ett bättre öde.
Sedan i somras har Peter Stenson varit vd för Atlantis. Enligt Per Almgren kommer han att fortsätta leda förlaget.
Bör Atlantis författare vara oroliga?
– Nä, det tycker jag inte, säger Per Almgren. Huvudinriktningen på utgivningen kommer vara oförändrad, det är ju den vi har köpt. Men det är klart, befinner sig ett förlag i den här situationen måste det se över sina listor. Vad den översynen säger får vi återkomma till.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.