Tillbaka

Natur och Kultur och Expo i samverkan mot nazism

2006-09-06
av Nils Pennlert
Natur och Kultur, under Eva Swartz ledning, kommer de närmaste åren att lyfta fram sin särart som en stiftelse på uttalat humanitär grund. Det första uttrycket blir att i samarbete med Expressen stötta den antinazistiska tidningen Expo under de kommande två åren. - Det är viktigt att stora institutioner står upp i såna här frågor, säger förlagschef Eva Swartz

Natur och Kultur kommer att gå in med pengar i Expos verksamhet under två år. Hur mycket är hemligt men det handlar om en ”ansenlig summa”, enligt Eva Swartz. Dessutom kommer man att avsätta
100 000–150 000 kronor om året till gemensamma evenemang. Det första blir på bokmässan i Göteborg där Expo har fått en egen scen för att hålla seminarier under samtliga mässdagar. Expressen, som också ingår i samarbetet, kommer att trycka upp och distribuera en bilaga som Expo producerat. Bilagan kommer att spridas under bokmässan samt även till skolor och lärare.
Nästa projekt blir en bok som är planerad till årsskiftet. Det är en kartläggning av symboler, tecken och attiraljer med nazistiska kopplingar och vad de betyder och står för.
– Den riktar sig främst till lärare som ska kunna se vilka grupper som grasserar på deras skola, säger Björn Linnell, som ansvarar för projektet på Natur och Kultur.
Robert Aschberg, ansvarig utgivare för Expo, välkomnar samarbetet med Natur och Kultur.
– Det är jättebra! Expo letar alltid efter den här typen av tyngre finans­iärer som vill gå in under längre tid och med större belopp.
Daniel Poohl, chefredaktör på Expo, säger att främsta fördelen med samarbetet är möjligheten att nå ut genom en ny kanal.
– Vi har tidigare kämpat med att ge ut böcker eftersom vi får in en del material och har tillgång till ett stort arkiv. Det här ger oss en långsiktighet och en möjlighet att nå ut rejält med våra böcker. Men det är minst lika viktigt att en stor aktör som Natur och Kultur tar ställning i en sån här fråga.
Natur och Kultur har en tradition av antifascistiskt arbete. Johan Hansson, förlagets grundare, var övertygad antinazist och under andra världskriget blev förlagets böcker belagda med spridningsförbud. 1947 blev förlaget en stiftelse som förutom bokutgivning skulle arbeta med att ”motverka totalitära idéer och statsskick samt främja ekonomisk och politisk frihet”.
När Eva Swartz tillträdde som förlagschef i våras ville hon att arbetet med stiftelsen skulle lyftas fram och göras mer synligt. Det här blir det första stora projektet under hennes ledning.
– Det har funnits en försiktighet på förlaget som inte fanns från början. Nu försöker vi väcka liv i en tradition som finns här.

Detta är en nyhet ur SvB nr 14/06 som kommer i dag.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.