Tillbaka

Nekar författare visum

2018-08-09
av Emma Olsson
Elisabeth Åsbrink är enda svenska författare på litteraturfestivalen.
Foto: Natur och Kultur

Storbritannien nekar ett dussintal författare inresevisum inför litteraturfestivalen i Edinburgh.

 

Edinburgh International Book Festival startar på lördag 11 augusti. Temat är frihet. Men för flera författare har det visat sig svårt att delta. Den grupp som inte får visum kommer från länder i Mellanöstern eller Afrika.
Elisabeth Åsbrink är enda svenska författare på plats. Hon ska bland annat delta i en manifestation under söndagen, för mänskliga rättigheter.
– Jag ska läsa en text av en kvinna som suttit gömd utifrån att hon älskar kvinnor, vilket inte är tillåtet i hennes hemland, säger hon till SvB.
Totalt deltar 900 författare och illustratörer från 55 länder. Men för de författare som inte får inresetillstånd har situationen varit Kafkaartad, enligt festivalchefen Nick Barley.
– Vi har haft så många problem med visum att vi inser att det är systematiskt. Det är så allvarligt. Vi behöver prata om det och lösa det, inte bara för den här festivalen, men för kulturorganisationer över hela Storbritannien, säger han till the Guardian.
Författarna, som antingen inte fått svar, eller som drabbats av segdragna ansökningsprocedurer, har bland annat avkrävts kontoutdrag från sina banker för de senaste tre åren.
Parlamentsledamoten Deidre Brock kommer att väcka frågan på ett politiskt plan.
– Jag är rädd för att många slutar att försöka, och vi kommer alla att förlora på det. Edinburghs festivaler skadas av Londons fientliga attityd i visumfrågan, säger hon, till The Guardian.
Elisabeth Åsbrink reser till Edinburgh för att tala om sin bok 1947.
Vad har sådana mässor för betydelse för dig som författare?
– Det är jätteolika i olika länder, boken får olika effekt och olika spridning. Men jag får inga stora pengar på sålda ex, non-fictionböcker har sällan sådana avtal, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.