Tillbaka

Nesser ilsknar till mot kritiker

2011-08-19
av Sara Djurberg
”Är det jag som inte kan skriva eller du som inte kan läsa?” Håkan Nesser gillade inte några formuleringar i Nerikes Allehandas recension av nya romanen Himmel över London och skickade ett argt mejl till kritikern. Som i sin tur svarade med att lägga ut mejlväxlingen på sin blogg. – Blir man förolämpad vill man ju svara, säger Håkan Nesser.

sers senaste bok Himmel över London har fått både hyllningar och negativa recensioner. Till de senare hör Nerikes Allehandas kultur- och nöjeschef Marita Johansens recension där hon bland annat skriver att Nesser ”återigen hastar ihop ett snopet slut”.

Till SvB säger Håkan Nesser att han då och då svarar recensenter personligen om han är kritisk till deras tolkningar.

Ska inte en författare tåla en negativ recension, varför reagerar du så starkt?

– Jag reagerar inte starkt, men jag tycker att det är roligare att gå i clinch än att bli nedslagen och deprimerad. Redan tidigt kom jag ihop mig med några recensenter och de blev rätt tagna på sängen – för man ska ju inte göra på det här viset. Nu skickade jag ett privat mejl som hon, utan att fråga mig, valde att blåsa upp offentligt. Det var inte min mening. Min mening var att fråga henne privat vad hon menade, det var några meningar som jag tyckte var slappa.

– Jag kunde lika gärna varit tyst. Det är så många lägen där man inte ska säga något, man ska inte skrika – det är ju den professionella rollen som författare. Jag tål kritik men jag kan väl ändå få säga det här, att jag tyckte det var fel.

Men kan det inte uppfattas som att du bara vill ha recensenter som skriver positivt om dig?

– Jo, det kan uppfattas så också, men jag är ju inte ute efter det. Jag ser att många författare blir väldigt ledsna, speciellt unga författare när de blir drabbade av slapp och orättvis kritik. Jag tycker att litteraturkritiken går ner i Sverige. Det är ett tyckande, där man sätter ett antal getingar eller pennor eller vad fan det är. De unga författare som drabbas av sådana recensioner känner sig nedtryckta och har inget vapen att ta till.

Som författare ska man kunna ställa krav på recensenter, fortsätter han:

– Man kan väl skapa en dialog och fråga "vad menar du med här?". Det här är inget slappt tyckande, det ska vara litteraturkritik, då får man faktiskt skärpa sig en smula.

Du har fått rätt delad kritik för Himmel över London?

– Ja, det beror ju på att det är så många metaplan i romanen. Den är komplicerad.

Läs hela mejlväxlingen här

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.