Tillbaka

Nordiska rådets litteraturpris till Gyrðir Elíasson

2011-04-12
av Sara Djurberg
Foto: Kristján Kristjánsson
Den isländske författaren Gyrðir Elíasson får Nordiska rådets litteraturpris 2011 för novellsamlingen Bland träden (Milli trjánna). Det tillkännagavs av rådets bedömningskommitté i Oslo vid lunchtid på tisdagen.De

författaren får en prissumma på 350 000 danska kronor, cirka 415 000 svenska kronor. Eva Ström, bedömningskommitténs ordförande, läste upp juryns motivering, där man konstaterade att Bland träden visar en ”stilistiskt högstående ordkonst som skildrar inre och yttre hot i dialog med världslitteraturen".

Gyrðir Elíasson är född 1961 och debuterade 1983. Han har sedan dess gett ut en stor mängd kortprosa och lyrik, samt fem romaner. Bland träden gavs ut 2009 av förlaget Uppheimar och har översatts till svenska speciellt för Nordiska rådets bedömningskommitté av John Swedenmark. Boken har ännu inte getts ut på svenska, eller utanför Island. Gyrðir Elíasson kom 1993 ut på svenska med romanen Sömnhojen, som gavs ut av Bonniers.

Bland träden har sålt i 2 500 exemplar på Island, enligt Gyrðir Elíassons förläggare Kristian Kristiansson:

– Han är väldigt omtalad på Island och bland de främsta författarna här. Priset kommer att få en enorm effekt på hans karriär.

Boken har skickats ut till flera svenska förlag. Kristian Kristiansson har ännu inte fått tag i författaren, som han beskriver som en ganska medieskygg person.

– Han gömmer sig nog någonstans, säger han och skrattar:

– Det är nära vän till mig så det är svårt att beskriva honom. Han är en lättsam, avslappnad person med starka åsikter om litteratur. Han har ett stort författarskap bakom sig redan.  


Nordiska rådets litteraturpris

Fyller 50 år 2011 – priset instiftades 1961.

Prisceremonin äger rum i Köpenhamn i början av november.

Syftet med priset är att ”öka intresset för grannländernas litteratur och språk, samt för den nordiska kulturgemenskapen.”

I år var 13 författare nominerade från de nordiska länderna.

Danmark, Finland, Sverige, Norge, Island nominerar två verk var. Färöarna, Grönland, Åland och det samiska språkområdet nominerar ett.

Bland tidigare prisstagare: Sofi Oksanen, Lars Saabye Christensen, Sjón, Naja Marie Aidt, Per Petterson och Kerstin Ekman.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.