Tillbaka

Nordiska Rådets pris till Weyler-författare

2018-10-31
av Emma Olsson
Mette-Marit delar ut priset till Auður Ava Ólafsdóttir under ceremonin i Oslo.
Foto: Johannes Jansson

Nordiska Rådets litteraturpris 2018 går till isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir och romanen Ör (Ärr). I Sverige är boken utgiven på Weyler förlag.

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962, för att öka intresset för grannländernas litteratur. Svante Weyler hoppas att priset nu innebär att svenska läsare ska ta Ärr till sitt hjärta.
– Vi är otroligt stolta och hoppas nu äntligen att de svenska läsarna ska se det som islänningarna, fransmännen, italienarna och många andra redan fattat: det är inte bara i de anglosaxiska länderna som man kan förena skarpsinne med vits. Ärr handlar om en händig man med dödslängtan, säger Auður Ava själv. Såna män är Sverige fullt av, nu får de en egen roman, säger han till SvB.

Årets litterära verk Ärr är enligt jurymotiveringen ”en liten bok med ett stort hjärta. Den är full med underfundig humor och ett språk som gnistrar av liv, samtidigt som den ställer djupa frågor om liv och död, om individen gentemot helheten, om människans privilegier, rättigheter och plikter i världen. Inte minst plikten att ge mänskligheten lov att utmana mörkret”.

Svante Weyler hittade författarskapet av en slump.

– Jag var bjuden till Island för att fira Jón Kalman Stefánssons (författare, reds anm) femtioårsdag. Han hyste in mig hos sin bästa författarkompis som råkade vara Auður Ava. Men hon liksom försvann och lämnade mig ensam kvar i det lilla gästhuset på hennes tomt med den danska översättningen av Rosa Candida, hennes stora genombrottsroman på Island och i Europa. Det var bara att läsa. Och sen har jag fortsatt att läsa. Och ge ut, säger han.

Nominerade svenska verk var diktsamlingen Tapeshavet av Gunnar D Hansson, Albert Bonniers förlag, och Agneta Pleijels Doften av en man, Norstedts.
Prissumman är på motsvarande 469 000 svenska kronor. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.