Tillbaka

Norska konkurrensverket fortsätter utreda Bonnier Books Strawberry-förvärv

2021-03-17
av Matilda Källén
Hådan Rudels, vd på Bonnier Books, Alexander Henriksen, chef på Strawberry och Petter Stordalen, en av Strawberrys grundare.
Hådan Rudels, vd på Bonnier Books, Alexander Henriksen, chef på Strawberry och Petter Stordalen, en av Strawberrys grundare.
Foto: Caroline Andersson Renaud

Bonnier Books köp av majoriteten av norska Strawberry har ännu inte godkänts av myndigheterna. Enligt en preliminär bedömning skulle affären kunna påverka konkurrensen negativt.

I november förra året blev det känt att Bonnier Books förvärvat 70 procent av norska Strawberry Publishing. 

Sedan dess har man avvaktat godkännande från norska Konkurransetilsynet. Ett besked väntades komma i februari, enligt branschtidningen Bok 365. I stället har myndigheten valt att ta utredningen till en andra fas, sedan en preliminär bedömning visat att uppköpet skulle kunna ha negativ inverkan på konkurrensen.

Enligt Gjermund Nese, avdelningschef för finans och kommunikation på Konkurransetilsynet, ser man en risk med att Bonnier Books också äger 50 procent av det norska förlaget Cappelen Damm.

– Bonnier Books äger hälften av Cappelen Damm som i dag är konkurrenter till Strawberry Publishing. Vår preliminära oro är att Bonnier kan bli så stora på marknaden att det kan gå ut över konkurrensen. Det handlar om ”de vanliga” orosmomenten som reducerad konkurrens, att priserna blir högre eller produkterna dåliga. Det är grunden till att vi går in i nästa fas, säger han till E24. 

Håkan Rudels, vd på Bonnier Books, delar inte oron.

– Vi äger 50 procent av Cappelen Damm och blir delägare i Strawberry Publishing. Ägarstrukturerna är helt olika, och företagen ska fortsätta konkurrera. Vår bedömning är att konkurrensen kommer att bli starkare, inte svagare, säger han till tidningen.

Även Strawberry-chefen Alexander Henriksen tror att köpet kommer att gå igenom. Han betonar för E24 att Konkurransetilsynet gjort en preliminär bedömning.

– Vi är i en god dialog med dem, och är mycket optimistiska om utfallet, fortsätter han.

Nästa besked från Konkurransetilsynet väntas komma i slutet av april.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.