Tillbaka

Norstedts behåller Millenniums backlist

2019-08-30
av Per PeKå Englund
Sara Mac Key
Foto: Eva Gedin, Förlagschef på Norstedts

Nu när rättighetsinnehavarna till Stieg Larssons Millennium bestämt sig för att ge ut fler böcker i serien kommer värdet på backlisten att öka.

–Det är glasklart att vi äger backlisten. Den kommer vi behålla, säger Eva Gedin förlagschef på Norstedts.

Eva Gedin är inte upprörd över att Norstedts tappade rättigheterna att ge ut flera böcker i Milleniumserien.

–Det är sättet som det gick till på som förvånar mig, säger hon till Svensk Bokhandel.

Hur menar du?

–Vi har samarbetat med Moggliden AB i 15 år och plötslig i början på maj får jag ett formellt mejl där deras agent berättar att de ska ingå ett joint venture med en annan aktör. De skulle starta ett förlag tillsammans för att ge ut fler Millenniumböcker.

Fick du någon förklaring till varför Norstedts inte var aktuellt?

–Nej, vi har som sagt arbetat ihop i över 15 år och det har sålts över 100 miljoner böcker. Det vore så klart intressant att veta vad de inte är nöjda med.

Joakim Larsson, Stiegs bror, sa ju i Expressen att de pratar med fyra förlag, men att inget är påskrivet. Om det är flera aktörer inblandade är det väl konstigt att Norstedts inte är en av dem?

–Det är givetvis kutym att den man samarbetat länge med får frågan om det nu är flera aktörer inblandade och man inte bestämt sig. Men det är ingen information jag har fått direkt.

Skulle ni gett ut Millennium med en tredje författare om ni fått chansen till det?

–Det är jättesvårt att säga. Ärligt talat var det inte ett helt självklart beslut att fortsätta den andra gången med David Lagercrantz. Det blev ju jättebra och över alla förväntningar, men det finns en risk att man urvattnar serien.

Och backlisten är er?

–Ja, våra jurister och deras jurister har rutinmässigt tittat på det. Det var inga konstigheter. Backlisten kommer vi behålla, säger Eva Gedin.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.