Tillbaka

Norstedts handlar för miljoner

2011-10-21
av Lars Schmidt
Foto: Ola Kjelbye
Svenska förlag var relativt passiva i Frankfurt, med ett undantag. Norstedts shoppade loss ordentligt. Samtidigt var en kriminalroman av en svensk debutant en av de mest omtalade titlarna.

en andalusiske vännen är första delen i en trilogi av tv-manusförfattaren Alexander Söderberg. Norstedts vill inte avslöja det preempt man lade för att slippa budgivning strax före Bokmässan i Göteborg, men enligt uppgifter till Publisher’s Marketplace rör det sig om mellan 1,7 och 3,3 miljoner kronor.
– Det låter mycket, men förskottet gäller alla tre böckerna i alla format, och är räknat på nivåer som vi definitivt klarar, säger Susanna Romanus, publicistisk chef för skönlitteratur på Norstedts.
Andra svenska förlag har läst Alexander Söderbergs manus, men avstått. Planerad utgivning är maj 2012, trots att manuset är långt från färdig-bearbetat.
Intresset från utländska förlag blev stort när Norstedts köp blev offentligt. Salomonsson Agency översatte de första hundra sidorna av boken och flera förlag gick in i en budgivning.
Bland andra tyska Piper, franska Albin Michel och italienska Piemme köpte rättigheterna av Salomonsson Agency.
Norstedts har under hösten också köpt musikbiografier till priser som skrämt bort andra svenska förlag.
– Priserna har piskats upp. 10 000 till 15 000 dollar (60 000–100 000 kronor), mer betalade man inte för tre år sedan. Nu hoppade jag av budgivningen på Neil Youngs självbiografi Waging Heavy Peace när den passerade 50 000 dollar (330 000 kronor), säger Anders Sjöqvist, förläggare på Forum, som kom hem tomhänt från Frankfurt.
Flera av böckerna har sålts på en presentation av det kommande innehållet, utan att något manus är klart. Det gäller bland andra Neil Youngboken och boken om Courtney Love, skriven av henne själv tillsammans med Anthony Bozza.
Det gör situationen osäker för köparna, men tycks inte minska intresset.
– Vill vi hålla vår position får vi ta det som passar in, säger Stefan Skog, Norstedts.
Bortsett från Norstedts var det allmänna intrycket att svenska förlag inte köper särskilt mycket för tillfället.
– Amerikanerna tycker fortfarande att vi skandinaver är för passiva, säger Jonas Axelsson, litterär chef för Albert Bonniers förlag samt nybliven chef för Bonnier Group Agency.
Däremot kunde de litterära agenterna glädja sig åt stort intresse för svenska författare bland utländska förlag. Grand Agency gjorde upp tio affärer på själva mässan, och flera före. Störst intresse mötte Augustnominerade Cirkeln (av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren) liksom de högsta beloppen. Boken är nu såld till 22 språkområden.
– Vi får mycket mer för Cirkeln än för kriminallitteraturen, säger Maria Enberg på Grand Agency.
Cilla och Rolf Börjlinds första bok, där 40 sidor är färdiga, är såld till Norstedts. Övriga världen får vänta trots att intresset, enligt Maria Enberg, är stort.
– Vi har bestämt att vänta tills hela boken är klar.

 

(Uppaterad)

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.