Tillbaka

Norstedts om Millennium: ”Vi har vandrat vidare”

2021-11-25
av Kristian Lönner
Patrik Hadenius.
Foto: Sara Mac Key

Efter sex böcker på Norstedts fortsätter Millennium-serien att ges ut på Polaris. Norstedts förlagschef Patrik Hadenius säger att han inte har några ”onda känslor” kring den nya dealen utan hoppas tvärtom på nytt intresse för backlisten.

– Det var ju väntat att det skulle komma en fortsättning och vi hade lämnat detta redan innan jag började jobba här. Vi känner oss färdiga efter tre böcker av Stieg Larsson och tre av David Lagercrantz och vi är otroligt nöjda med det, säger Patrik Hadenius.

2019 var allt omkring Millennius-serien mycket infekterat. Norstedts tillfrågades aldrig av Moggliden och Hedlund Agency, som äger respektive förvaltar rättigheterna till Millennium, 

 om förlaget var intresserade av ge ut fler böcker i serien. I samma veva lämnade David Lagercrantz Hedlund Agency.

Patrik Hadenius, som börjat som förlagschef efter detta, betonar att han inte har något emot fler Millennium-böcker.

– Jag har inga onda känslor kring det här. Jag önskar lycka till.

Norstedts äger även fortsättningsvis backlisten till Millennium och fler böcker i serien kan innebära ett lyft för de äldre böckerna, menar Patrik Hadenius.

– Det finns en väldigt tydlig trend som vi kallar aktivering som innebär att när det kommer en ny titel så blir folk också intresserade av de äldre titlarna. I ett sådant här fall, där det är en serie, så vill man som läsare vara kvar i det universumet. Så det är mycket rimligt att tänka sig att här är bra för oss också.

Fanns det något som kunde ha fått Norstedts intresserade av att ge ut fler Millennium-böcker?

– Sedan jag började har det inte varit en fråga. Vi har vandrat vidare och har fullt upp med annat, exempelvis Obscuritas (David Lagercrantz nya serie, reds. anm.) som vi lanserar nu.

Arbetet med att hitta ett förlag som kan och vill ta över Millennium-serien har dragit ut på tiden mer än vad någon trodde 2019 när frågan diskuterades som mest.

– Det är många saker som man ska vägas in och då tar det tid helt enkelt, säger Magdalena Hedlund, agent och grundare av Hedlund Agency.

Vilka faktorer har varit viktigast för er del?

– Jag skulle säga en känsla av lyhördhet, samarbetsvilja, kreativitet och entusiasm.

Hur många förlag har ni fört diskussioner med?

– Det vill jag inte säga men det är ett antal som har varit intresserade, men jag går inte in på vilka. En handfull kan man säga.

Arbetet med försäljning av utländska rättigheter påbörjas först när en ny författare är utsedd och skrivandet med Millennium 7 kommit i gång. Exakt när boken kan ges ut vet inte Magdalena Hedlund.

– Det är svårt att säga men det vore roligt om den kunde komma inom två år, men det är svårt att säga om det går.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.