Tillbaka

Ny butik i ny stad – The English Bookshop växer

2022-06-22
av Kristian Lönner
Ny butik i Göteborg.
Foto: Press

Göteborg får i höst en ny bokhandel när The English Bookshop slår upp dörrarna för en ny butik.

– Det är med stor tillförsikt vi nu väljer att öppna i Göteborg, säger ägaren Jan Smedh.

Den började 1995 när Jan Smedh och Christer Valdeson öppnade den första butiken i Uppsala. Tretton år senare, 2008, utökades verksamheten med en butik i Stockholm och nu i höst är det dags för nästa steg – en butik på Kungsgatan 19 i Göteborg.

– Vi drivs av ett genuint intresse för böcker och läsning, så det känns roligt och viktigt att öppna en ny bokhandel. Intresset för att läsa fysiska böcker på engelska är större än någonsin, säger Jan Smedh i ett pressmeddelande.

Butikschef blir Miranda Blomberg som har erfarenhet från butiken i Uppsala.

– Läget på Kungsgatan är ultimat med ett kluster av bokhandlar och lokalen blir jättecharmig. Vi längtar efter att få träffa alla bokälskare i Göteborg och bjuda in dem i vårt bokparadis. De som redan besökt oss på bokmässan tidigare år eller varit i någon av våra två butiker vet vad som väntar, säger hon i pressmeddelandet.

The English Bookshop har vuxit starkt under pandemin och omsätter i dag, enligt egna uppgifter, omkring 12 miljoner kronor.

Centrala Göteborg har under det senaste dryga året förlorat två boklådor, först The Book Corner på Rosenlundsgatan och tidigare i våras den kristna bokhandeln Din bok.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.