Tillbaka

Ny pandemilag – max en person på tio kvadrat

2021-01-08
av Kalle Laxgård
Maria Hamrefors, ordförande i Bokhandlareföreningen.
Foto: Sara Mac Key

Endast en person får rymmas per tio kvadratmeter i butiker. Det är en del av den nya tillfälliga pandemilag som klubbades av riksdagen i dag.

Bokhandlareföreningens ordförande Maria Hamrefors efterfrågar mer stöd för att klara situationen.

Pandemilagen, som antagits för att ge regeringen bättre möjligheter att hindra smittspridningen i landet, börjar att gälla från och med nu på söndag, 10 januari.

Genom den nya lagen har också mer detaljerade regler tagits fram för inomhusplatser där många människor normalt sett samlas. Till dem hör butiker och köpcentrum, där det nu ska bli obligatoriskt att dokumentera antalet besökare. Maxantal för varje butik ska räknas fram, ett antal som aldrig får överträdas, och antalet ska även skyltas vid butiksentrén, meddelar den nya förordningen. Besökarna ska även erbjudas möjlighet att tvätta eller sprita händerna.

Enligt de nya reglerna får max en person vistas per tio kvadratmeter.

– Från och med söndag gäller följande: det införs rättsligt bindande regler för gym, badhus, butiker och gallerior med flera, för att minska trängseln. Om reglerna inte följs kan länsstyrelser döma ut vite eller stänga ned, sade statsminister Stefan Löfven under pressträffen, enligt DN.

Nivåerna för bötesbelopp kommer att fastställas av länsstyrelserna, medan information om hur trängsel kan undvikas kommer att tas fram av Folkhälsomyndigheten.

För den fysiska bokhandeln har pandemin varit tuff ända sedan starten. Med nya restriktioner blir situationen knappast lättare, säger Bokhandlareföreningens ordförande Maria Hamrefors.

Enligt henne har bokhandlarna ställt om bra för att hantera pandemisituationen – att hålla säkerheten kommer inte bli någon svårighet.

– Problemet är att man fortsätter skrämma bort kunder från butikerna. Den stora risken nu är att det blir ännu färre som besöker förhållandevis tomma butiker, säger Maria Hamrefors. 

Hon tror att de nya restriktionerna kommer att slå hårt.

– Regeringen sade också i dag att det kommer att komma mer stöd. Vi får hoppas att de menar allvar med det, för nu behövs det verkligen.

Den tillfälliga lagen gäller till och med sista september i år.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.