Tillbaka

Ny podd om livet i bokhandel

2022-09-19
av Kalle Laxgård
Cecilia Andersson och Malin Wall.
Foto: Nathalie Chavez

Bokhandlaren i Västervik, Malin Wall, startar podd tillsammans med författaren Cecilia Andersson.

Tanken på podden föddes redan före pandemin, men sättet covid-19 påverkade branschen på gjorde att Malin Wall ville vänta. Podden krävde fokus.

I stället dröjde första avsnittet av Bokälskarna tills nu.

– Cecilia älskar böcker och skriver sin andra bok som författare, jag kan bokbranschen och vi pratar en massa böcker, författar- och bokhandelsliv när vi ses. Så varför inte göra en podd? Vad jag vet finns det ingen bokhandlare som har en, säger Malin Wall.

Skrivarpoddar och boktipsar-poddar finns det många, betonar hon, men inte sådana om vad som händer med boken efter att den getts ut.

Cecilia Andersson har tidigare gett ut I vikens mörker på Visto förlag. Malin Wall driver Erik Hultgrens bokhandel tillsammans med sin man Fredric Wall i småländska Västervik.

Vad av det i ditt bokhandlarliv är du mest sugen på att prata om i podden?

– Det finns hur mycket som helst! Men många tror att man bara läser böcker, men det är ett hårt arbete att driva bokhandel, säger Malin Wall.

En del av podden blir att berätta för blivande författare att det inte bara är att lämna en bok i bokhandeln för att den ska sälja.

– Att det är ett hårt jobb med marknadsföring, hur det funkar med införsäljning, skillnaden mellan Akademibokhandeln och Ugglan. Lite sådant. Bokhandlarens vardagsliv.

Planen är att komma ut med ett nytt avsnitt varannan vecka, men inledningsvis släpper de poddarna veckovis, meddelar Malin Wall.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.