Tillbaka

Ny rekordutgivning av böcker för unga

2018-03-21
av Kalle Laxgård
Barns läsning var ett av regeringens prioriterade områden förra mandatperioden
Foto: Foto: Ola Kjelbye

2017 ökade utgivningen av barn- och ungdomsböcker – för åttonde året i rad.

Enligt Svenska barnboksinstitutets nya rapport är även trenden att samtidsfrågor blir allt vanligare i berättelserna.

2017 blev året när gränsen för 2 500 utgivna barn- och ungdomsböcker nåddes. Totalt gavs 2 532 titlar ut, en ökning med 5 procent mot 2016, visar Sbi:s färska statistik som presenteras under dagen.

Den årliga räkningen av utgivningen av barn- och ungdomslitteratur startade 1993 och fyller 25 år i år. Sedan starten har antalet titlar växt kraftigt. De senaste 15 åren har antalet dubblerats och sedan larmet om de svaga svenska Pisa-resultaten för fem år sedan har utgivningen ökat med omkring 800 titlar årligen.

Nedbrutet i kategorier återfinns den största ökningen i fjol bland bilderböckerna, där utgivningen växte med 15 procent mot 2016.

Uppdelningen mellan svenska och översatta böcker var dock i stort sett oförändrat, där andelen svenska titlar låg på 56 procent.

Vid sidan av att dela upp utgivningen i statistik undersöker Sbi också vilka teman som representeras i böckerna. Sammanfattningen av 2017 visar att medvetenheten om samtiden i böckerna blivit tydligare. Bland de skildrade ämnena finns exempelvis sociala klyftor, främlingsfientlighet och integration.

I ett kommentar skriver Sbi: ”Den övergripande inställningen som författare, illustratörer och bilderbokskonstnärer har sammanfattade vi i förra Bokprovningen med ordet inkludering, och det gäller fortsatt. Upphovspersoner till litteratur för barn och unga manar till ett inkluderande perspektiv, att alla sätt att leva sina liv, att vara, att uttrycka sig, är och ska vara accepterade."

Hela rapporten hittar du här

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.