Tillbaka

Nya deckare som tidningsbilagor

1997-08-22
av Inger Frimansson
En pinfärsk bok går som följetong i en kvällstidning? Hämmar inte det försäljningen i bokhandeln?

av de senaste exemplen är Henning Mankells Steget efter, som gavs ut i somras och samtidigt gick som följetong i Expressens söndagsbilaga. Hur tänkte man på förlaget innan man bestämde sig?
    - Oftast är det tidningarna som tar initiativ sådana här saker, säger Ordfronts förlagschef Maja Hagerman. I det här fallet kom vi in som tredje part. Henning Mankell är nämligen krönikör i Expressen. Vi hade hans Den femte kvinnan som följetong redan förra året och har noga tänkt igenom vad det skulle innebära. Vi beslöt oss för att ta eventuella risker. Vi tycker inte att det har haft någon negativ inverkan på försäljningen i bokhandeln.
    Vad fick Expressen betala?
    - Jag vill inte gå in på det.
    Vad anser man då från bokhandlarhåll?
    - Det är ingenting som vi har diskuterat i föreningen, säger Thomas Rönström, vd för Svenska Bokhandlareföreningen. Men personligen ser jag det som något positivt. Det ger böckerna en extra skjuts. De titlar det handlar om är sådana som är stora i bokhandeln, som ändå säljer bra. Vi har inte upplevt bilagor i tidningen som någon konkurrens. Det är nog också så att många vill sträckläsa böckerna och inte klarar av att vänta en vecka på nästa avsnitt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.