Tillbaka

Nya rykten om Sverigelansering

2018-03-13
av Kalle Laxgård
Foto: istock photo

Ni har hört det förut: Amazon kommer till Sverige. Nu uppger fem olika e-handelsexperter till DI Digital att vi kan komma att se en lansering under våren. Bland annat ska företaget ha inlett rekryteringsprocesser.

I snart 20 år har rykten om att Amazon är på väg att etablera sig i Sverige florerat, med varierande intensitet. Planerade lanseringar sägs även ha blåsts av i sena skeden.

De senaste månaderna har ryktena varit allt mer frekventa och detaljerade. Och enligt fem, av varandra oberoende experter som DI Digital intervjuat, kan vi komma att se en lansering under våren.

– Jag vet om flera rekryteringsprocesser där Amazon söker folk med e-handelskompetens. Målet ska vara en lansering i god tid innan Black Friday i november i år, säger Staffan Mörndal, delägare i riskkapitalbolaget Verdane Capital som äger aktier i ett 30-tal e-handelsbolag, till Di Digital.

En annan av de intervjuade är Adlibrisgrundaren Pär Svärdson.

– Jag har hört många rykten om ett hemligt projekt i Stockholm och att man ska lansera något under våren. Jag gissar att det rör sig om en svenskspråkig sajt. Kanske ska Amazon lansera sajter på alla språk i EU? Jag tror man börjar med att använda lagerlokalerna i Tyskland. Sedan bygger man ut i de områden som tar fart, säger Pär Svärdson, i dag vd för Apotea, till sajten.

I dag finns Amazon i EU-länderna: Tyskland, Italien, Spanien, Frankrike, Nederländerna och Storbritannien. I Sverige har Amazon sedan tidigare en del av sin serververksamhet Amazon Web Service, som är helt frikopplad från företagets e-handel.

Även streamingtjänsten Storytels vd Jonas Tellander uttalar sig i artikeln.

– Jag tror inte Amazon planerar någon jättesatsning på bokfronten i Sverige i år. Men man kanske planerar någonting. När man gick in i Holland började man ju erbjuda e-böcker via sin läsplatta Kindle till exempel, säger han.

Inte heller Staffan Mörner tror att böcker blir Amazons fokus vid en lansering.

– Jag skulle tro att de fokuserar på att sälja sportartiklar, hemelektronik och vitvaror. Det är lätt att sourca från Tyskland och Storbritannien där Amazon redan har lager. Kommer man upp i volym öppnar man lager i Sverige inom 1–2 år. Jag tror inte de satsar så mycket på böcker, där verkar de svenska förlagen hålla emot, säger Staffan Mörndal, till Di Digital.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.