Tillbaka

Nya samtal mellan Seelig och Btj

1997-03-21
av Fredrik Lindberg
Bibliotekstjänsts vd, Göran Eliasson, och Seeligs styrelseordförande, Peter Killberg, diskuterar återigen ett samgående mellan de båda företagen. De träffades senast i början av februari och har, enligt Eliasson, fler samtal inplanerade.

t Eliasson har KF Invests entré som delägare i Btj i slutet av förra året (se SvB 26/96) inverkat positivt på samtalen om samverkan, som nu pågått till och från i närmare sju år. Btj:s tidigare ensidiga ägarbild, med Sveriges Allmänna Biblioteksförening, har varit ett problem.
- Jag tror att Peter Killberg och jag har viss samsyn. Han är intresserad. Jag tror inte priset är det avgörande. Det handlar snarare om att ägarkretsen övertygas om att det inte finns någon baktanke, att bokhandeln inte missgynnas, säger Göran Eliasson.
Peter Killberg uttrycker sig dock annorlunda:
- Om Btj är intresserad av att närma sig Seeligs aktieägare ankommer det på dem att säga det. Jag har ingen sådan information.
Nyligen förstärke Bokia, där Peter Killberg också är styrelseordförande, sitt ägande i Seelig genom att konvertera hälften av ett lån på fyra miljoner kronor till aktier. Samtidigt ökade Bokhandlareföreningen sitt ägande.
Inför konverteringslånets utgång frågade Killberg den störste enskilda ägaren, Tor Sörlin, med knappt en fjärdedel av aktierna i Seelig, vad han anser om ett samgående med Bibliotekstjänst. Hans aktiepost är till nominell kurs värd över åtta miljoner kronor.
- Jag hade tjänat bättre på att syssla med annat, men mitt hjärta finns hos boken. Jag har inget intresse av kortsiktiga vinster, säger han.
Liksom tidigare förklarar han sig positivt inställd till närmare samverkan med Btj, vilket han framfört till Killberg.
- Men bokhandeln måste formulera vad man vill med Seelig. Det går att göra genom avtal. Det finns ingen konkurrenssituation mellan Seelig och Btj, däremot betydande synergieffekter, säger Tor Sörlin.
Göran Eliasson hävdar att Seelig och Btj kan fungera som två separata företag och samtidigt göra samverkansvinster i distributionen. Han menar också att man måste skilja på KF Invest, som gått in som delägare i Btj, och KF Media, där bland annat Akademibokhandeln ingår.
- Visst finns synergier mellan Btj och KF Media på sikt, men vi talar inte om dem just nu. Vi ser på Akademibokhandeln som vilken bokhandel som helst, säger Eliasson.
Något konkret bud har inte lagts, utöver vad som tidigare framkommit.
- Vi är beredda att betala vad revisorerna säger att Seelig är värt, det vill säga omkring 30 miljoner kronor, säger Eliasson. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.