Tillbaka

Nya siffror om bokläsningen

2022-05-19
av Kalle Laxgård
Foto: Pexels / Pixabay

2021 var ett rekordår för bokförsäljningen i Sverige. Men hur mycket läste svenskarna egentligen? I dag presenteras de nya siffrorna från Mediebarometern.

I genomsnitt lade svenskarna nära sju timmar om dagen på medier förra året, visar den årliga undersökningen Mediebarometern från Nordicom. Mer specifikt handlar det om 411 minuter om dagen, varav 140 minuter går till ljudmedier och 139 till rörlig bild, så som tv och Youtube.

När det kommer till böcker uppgav 45 procent av svenskarna att de läste under en genomsnittlig dag, enligt mätningarna. 34 procent läste en tryckt bok, 13 procent lyssnade på ljudbok och 7 procent använde en e-bok

Under pandemin har bokbranschen haft rekordår och såg sin högsta försäljningsnivå någonsin under fjolåret. Sett till daglig användning kan dock Mediebarometern inte visa på något förändrat beteende mellan 2020 och 2021 vad gäller andelen svenskar som läser. Fortfarande var det lika många i befolkningen som läste böcker, utöver en marginell ökning av ljudbokslyssnare från 12 till 13 procent.

Tidsmässigt ägnade ljudbokslyssnarna 82 minuter en genomsnittlig dag åt att lyssna, medan e-böckerna fick 69 minuter av e-boksläsarnas tid. En tryckt boken lästes i genomsnitt i 54 minuter om dagen.

Helst läste svenskarna skönlitteratur – och kvinnor läste skönlitteratur i betydligt större utsträckning än män.

Att kvinnor är bokläsare i högre grad än män är välkänt och är något som också bevisat sig under alla de 40 år som Mediebarometern funnits. I fjol läste 54 procent av kvinnorna i en bok under en genomsnittlig dag medan 37 procent av männen gjorde det. 40 procent av kvinnorna läste en tryckt bok medan samma siffra för männen var 28. För ljudböcker var förhållandet 16 respektive 10 procent.

Bland högskoleutbildade läste 55 procent en genomsnittlig dag medan 35 av de utan högskoleutbildning gjorde det.

Urvalet i Mediebarometern bygger på ett slumpmässigt kvoturval bland befolkningen i åldrarna 9–85. I senaste undersökningen uppgick antalet svarande till 6 006 personer.

Hela Mediebarometern hittar du här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.