Tillbaka

Nytt pris inspirerat av Metoo

2018-01-25
av Sanna Svanström
Manusförfattaren Bridget Lawless instiftar ett nytt litterärt pris.
Foto: staunchbookprize.com

Manusförfattaren Bridget Lawless lanserar ett pris som ska tilldelas en roman i kriminalgenren där det inte förekommer våld mot kvinnor. Inspirationen kom från Metoo-rörelsen.

Priset Staunch Book Prize (ungefär Pålitliga Bokpriset) är värt motsvarande cirka 22 000 kronor och ska gå till en roman i kriminalgenren där ingen kvinna blir misshandlad, förföljd, sexuellt utnyttjad, våldtagen eller mördad. Bridget Lawless finansierar just nu priset själv och kommer att vara domare i prisets jury tillsammans med skådespelaren Doon Mackichan, skriver Bokseller.

I en intervju med tidningen säger Bridget Lawless att inspirationen till priset kommer från MeToo-rörelsen och att hon blivit ”trött på det ändlösa våldet mot kvinnor” i genren.

Priset är öppet för både manliga och kvinnliga författare av alla nationaliteter och gäller både förlags- och egenutgivna böcker.  

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.