Tillbaka

Obligatorisk ljudbokskurs på Skrivarakademin

2019-11-04
av Sophie Tanha
Allt fler svenskar läser eller lyssnar på böcker digitalt
Foto: Foto: Pixabay

Från och med i höst ingår ljudboksskrivande som obligatorisk kurs i Folkuniversitetet Skrivarakademins författarutbildningar.

I dag har Skrivarakademien tre stycken ett-åriga skrivarutbildningar. Två av dem innehåller nu en obligatorisk kurs i att skriva för ljud. Enligt författarutbildningarnas ämnesansvarige, Anna-Stina Ulfström, är det studenterna själva som efterfrågat mer kunskap om ljudboksskrivande.

– Många av de som gått våra utbildningar får helt enkelt uppdrag att skriva för ljudböcker, då känns det bra att också kunna lära ut hur man gör det, säger hon till Sveriges radios Kulturnytt.

Daniel Åberg, som själv skriver serier ämnade direkt för Storytel, håller i kursen.

–  Det jag kommer försöka lära ut är bland annat en medvetenhet om att ljudformatet har vissa begränsningar. Du måste hela tiden vara väldigt mån om att ”ha med dig” lyssnaren på ett sätt som man kanske inte riktigt tänker på när man skriver en pappersbok, säger han till Kulturnytt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.