Tillbaka

Per Olof Enquist-priset till Asta Olivia Nordenhof

2020-09-16
av Matilda Källén
Foto: Albert Madsen

Årets Per Olof Enquist-pris tilldelas den danska författaren och poeten Asta Olivia Nordenhof, aktuell med sin andra roman Penge på lommen.

Per Olof Enquists pris delas årligen ut till en ung författare ”på väg ut i Europa”. 

Årets pristagare, danska Asta Olivia Nordenhof, debuterade 2011 med romanen Ett ansigt til Emily, vilken följdes av diktsamlingen Det enkla och det ensamma 2015. Nu är hon aktuell med romanen Penge på lommen (Pengar på fickan), som ges ut av Norstedts i översättning av Johanne Lykke Holm våren 2021.

”Genom att ställa människans och kärlekens villkor mot kapitalismens obarmhärtighet och cyniska mekanismer skriver hon in sig i en både klassisk och samtidig tradition”, lyder en del av juryns motivering.

Per Olof Enquists pris instiftades 2004, av Norstedts, Bok & Bibliotek och författarens utländska förlag. Bland de tidigare pristagarna finns Jonas Hassen Khemiri, Helle Helle och Johannes Anyuru.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.