Tillbaka

”Omöjligt att bortse från alla inställda evenemang”

2020-12-30
av Kalle Laxgård
Foto: Press

2020 I BACKSPEGELN. Året har kännetecknats av inställt-skyltar. Det kommer även nästa år att göra, samtidigt som ljudbokslyssnarna börjar leta sig bortanför topplistorna, tror Vi Läsers chefredaktör Jonas Eklöf.

Vid sidan av covid-19, vilken är årets branschhändelse?
– Nobelpriset till Louise Glück. Så roligt att priset gick till Ramús, ett fantastiskt litet förlag, ett av många i Sverige som år efter år fortsätter att skämma bort svenska läsare med en utgivning i världsklass.

Hur har corona påverkat ditt jobb?
– Som så många andra redaktioner jobbar vi hemifrån, med allt vad det innebär. Det känns som jag knappt lämnat vår radhustäppa det senaste halvåret. Dessutom ställde vi in Litteraturbåten och våra tågresor till Lofoten. Vi:s reseklubb är förmodligen Sveriges äldsta – vår första resa gick 20 juni 1937 med tåg till Paris – och vi såg fram emot att ta upp tågtraditionen. Nu får det bli 2021 i stället.

Vilken händelse har gjort dig gladast under året?
– Just nu tänker jag på gensvaret som Vi Läsers bokhandelskampanj har fått, där vi lånar ut våra sociala medier till de hårt kämpande bokhandlarna runt om i landet. Det märks att vi är många som värdesätter dem, och vill att de ska finnas kvar efter pandemin.

Vilken var årets flopp?
– Spontant tänker jag på lanseringen av Amazons svenska sajt. Men det är omöjligt att bortse från alla inställda evenemang. Debutanterna som skulle möta sina läsare för första gången, arrangörerna till bokfestivaler, vår egen Litteraturbåt…

 Vad kommer att känneteckna branschåret 2021?
– Senvintern och våren kommer att fortsätta i de inställda tillställningarnas tecken. Det kommer vara fortsatt kämpigt för många i kulturbranschen. Hösten kommer att kännetecknas av återhämtning och en längtan efter att mötas på riktigt. Ljudboken fortsätter att växa. Och lyssnare upptäcker – precis som vår boktipsare Monika Fagerholm har förutspått – att det finns mycket att upptäcka vid sidan av topplistorna.

Vilken är årets bästa bok?
– Får jag svara tre? Åren av Annie Ernaux, En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong, och Året med 13 månader av Åsa Linderborg.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.