Tillbaka

Öppnar ny bokhandel på Österlen

2021-07-06
av Kalle Laxgård
Östhems bokhandel.
Foto: Privat

För ett år sedan lämnade Aspuddens bokhandels ägare Rasmus Redemo Stockholm. Nu öppnar han Östhems bokhandel i Skåne, med plats också för förlaget Tankekraft och en äppelodling.

Det senaste året har Rasmus Redemo med familj lagt stora mängder tid och pengar på sin gård i Rörum, en by mellan Simrishamn och Kivik på Österlen.

En lada på den gamla äppelodlingen huserar nu ett konstgalleri, ett kafé – och en helt nybyggd bokhandel: Östhems bokhandel.

– Det har varit en hel del folk från Aspudden på besök som vittnar om att det är lite samma känsla i den nya butiken. Vi har byggt den från samma koncept, med platsbyggda bokhyllor och inredning där allt är gjort från grunden, säger Rasmus Redemo.

Dörrarna slogs upp för någon vecka sedan. De som är bekanta med Rasmus Redemos andra bokhandel, Aspuddens bokhandel i Stockholmsförorten med samma namn, kommer även känna igen sortimentet.

– Det är en allmänbokhandel men vi är helt oberoende. I och med det kan vi välja att sälja vad vi vill och kan kanske välja bort deckare som ändå ligger i högar i matvarubutiker. Bara genom det urvalet och att lotsa läsare till annan sorts litteratur ger en annan känsla i butiken.

Den första reaktionen från bygden har varit glädjen över att få en bokhandel. Det viktigaste för kunderna är dock inte att den finns – utan att de ska hålla öppet året runt, säger Rasmus Redemo. För honom – som nu är permanentboende på gården – har det varit viktigt att det inte göra det till en semesterbokhandel för turister.

Hur allt ska gå ihop ekonomiskt återstår att se. Visst blev det ganska ödsligt i trakten förra hösten, menar han. Å andra sidan kan han under lågsäsongen jobba med sitt förlag, Tankekraft, direkt från bokhandeln. Äppelodlingen som hör till gården ska han och sambon driva vidare. Och kaféet i anslutning kommer också att bidra.

– Det handlar inte bara om boken i sig. Folk åker runt här och upplever platser, och från och med i höst kommer vi också ha en hel del arrangemang här. Tanken är att helheten gör att man håller sig ovanför vattenytan, säger Rasmus Redemo.

Bokhandeln ska drivas av honom själv och hans sambo. Även hans föräldrar, som periodvis bor i närheten, kommer att hjälpa till. På grund av de initiala investeringarna krävs det en del av dagskassorna i början men på sikt känner han sig trygg med att driften ska bära sig.

Likaså att det ska gå bra ha kvar Aspuddens bokhandel, där det dagliga numera sköts av bland andra författaren Andrea Lundgren.

– Sedan har vi inte testat att ha båda butikerna i gång samtidigt, så det återstår att se hur det fungerar, men det är i alla fall planen, säger Rasmus Redemo.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.