Tillbaka

Ordfront och Alfabeta går skilda vägar

2022-03-29
av Carina Jönsson
Pelle Andersson tar över som huvudägare för Ordfront förlag.
Foto: Sara Mac Key

Efter ett mer än tio år långt samarbete delar Ordfront och Alfabeta på sig igen. Ordfronts vd och förlagschef Pelle Andersson blir huvudägare av Ordfront förlag. Samtidigt kliver Introvert Kapital in som ”mindre delägare”, enligt ett pressmeddelande.

Det var i september 2011 som Alfabeta Media gick in som huvudägare och köpte 53,5 procent av aktierna i Ordfront, för att rädda förlaget från konkurs. I och med det fick det nu drygt 50 år gamla förlaget en ny vd i Pelle Andersson, som redan då var förlagschef.
Nu går alltså Ordfront och Alfabeta skilda vägar.
– Efter mer än fyrtio år i bokbranschen vill jag nu trappa ner. Det känns därför bra att lämna över ägandet i Ordfront förlag till Pelle Andersson. Tidpunkten är rätt nu när Ordfront förlag är på rätt köl. Tillsammans med Jenny Bjarnar, Sofia Olsson och andra medarbetare kan Pelle nu fortsätta förlagets utveckling framåt från en stabilare grund, säger Dag Hernried, vd och ägare av Alfabeta i pressmeddelandet.

Pelle Andersson blir nu huvudägare i Ordfront, men Introvert Kapital AB går in som mindre delägare.
– Det är roligt att Introvert Kapital är med och ser potentialen i Ordfront förlag, då de har många kompetenser som vi kan ha nytta av, till exempel stor kunskap om media, digitalt ljud och podcasts, säger Pelle Andersson i pressmeddelandet. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.