Tillbaka

Ordfront säger adjö till Söder – med stor bokrea

2022-05-20
av Kristian Lönner
Pelle Andersson, Ordfront.
Foto: Ylva Sundgren

Tokbokrea och många författarsamtal – det bjuder Ordfront in till i samband med Stockholms bokhelg. Det blir också ett avsked till Södermalm när förlaget nu byter stadsdel.

Stortorget 1 i Gamla stan blir ny adress för Ordfront och Galago från och med 1 juni.

– Alldeles bredvid Hedlund Agency. Det är faktiskt samma port men deras dörr är till höger och vår till vänster, och det är väl följdriktigt att Ordfront ligger till vänster, säger Ordfronts vd Pelle Andersson.

Att Ordfront flyttar från Fiskargatan beror på att Alfabeta, som man tidigare delat lokal med, ska flytta ihop med Lilla Piratförlaget på Kaptensgatan på Östermalm. Detta som en följd av nya ägarförhållanden.

– Min huvudsakliga tanke först var att hitta något nytt på Söder. Jag bor själv där och ville ha nära till kontoret men det var så många tråkiga lokaler. I Gamla stan finns fler gamla lokaler med högt i tak och fina golv så det här känns perfekt.

I Gamla stan finns sedan tidigare flera andra förlag och agenturer, som Albatros Agency, Kaunitz-Olsson, Volante och Sekwa.

– Det känns väldigt roligt att det blir en slags förlagshubb i Gamla stan, menar Pelle Andersson.

I samband med Stockholms bokhelg kommer Ordfront också passa på att ha utförsäljning, en boktokrea som förlaget kallar det, tillsammans med Alfabeta, Galago och En bok för alla.

– Det kommer bli jättebilliga priser på de böcker som är några år gamla. Vi behöver rensa våra plocklager nu inför flytten.

Vad händer annars hos er under Stockholms bokhelg?

– Vi kör mycket mer i år jämfört med förra året. Det blir 20-minuterssamtal på vår innergård på lördag från klockan 11 fram till kvällen och sedan även på söndag förmiddag, säger Pelle Andersson som inte kan låta bli att redan blicka fram emot nästa års Bokhelg.

– Då är vi ju i Gamla stan vilket känns extra roligt eftersom Gamla stan och Stortorget redan har en stor scen. Den hoppas vi kunna vara med och utveckla. Vi kommer ju ha fem meter till torget!

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.