Tillbaka

Ordnar alternativ till Bokmässan

2017-03-27
av Sara Djurberg
Lisa Bjurwald
Foto: Martin Brunn

Författarens chefredaktör, Lisa Bjurwald, planerar alternativa boksamtal och seminarier under Bokmässan i höst. Målgruppen är författare och branschaktörer som väljer att bojkotta mässan på grund av Nya Tiders medverkan.

Lisa Bjurwald ledde fjolårets författarupprop mot Bokmässan, där de som skrev under lovade att inte komma på årets mässa om högerextrema Nya Tider släpptes in.

Nu initierar hon som nybliven chefredaktör för Författaren alternativa evenemang utanför mässan. Göteborgs litteraturhus, Världskulturmuseet och tidskriften Glänta är några aktörer som samarbetar med tidskriften.

– De som skrivit under bojkotten och inte vill medverka på mässan vill ändå hålla sig à jour med branschen och inte bara sitta hemma, säger Lisa Bjurwald.

Hon betonar att det inte rör sig om en ”motmässa” mot Bokmässan utan evenemang av betydligt mindre omfattning – releasefester, författarsamtal men även seminarier om hot mot kulturutövare.

– Jag tror att folk har blivit oroliga i och med Expo-nyheten om att Nya Tider-kopplade personer trakasserar journalister och kulturutövare i sina hem. Man ska känna att man kan gå på samtal, releasemingel och träffa kollegor i Göteborg även om man inte går på Bokmässan, säger hon.

Varken hon eller tidskriften Författaren kommer att närvara på Bokmässan.

Maria Källsson, vd Bok & Bibliotek, säger att mässan ”noga följer” nyheten om att en Nya Tider-medarbetare kan kopplas till en film där en organisation som kallar sig Megafonerna söker upp journalister som granskat högerextremister i deras hem.

Förändrar filmen er inställning till Nya Tiders medverkan på mässan?

– Det är för tidigt att dra några slutsatser om det ännu, svarar Maria Källsson via mejl. 

Förlaget Ersatz meddelade på sin Facebooksida nyligen att de inte kommer delta i årets Bokmässa på grund av Nya Tiders medverkan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.