Tillbaka

Øyvind Hagen säljer Bazar förlag

2016-11-15
av Sara Djurberg
Øyvind Hagen.

Cappelen Damm köper Bazar förlag av ägaren Øyvind Hagen. Bazar i Sverige och Finland ingår inte i affären.

Bazar blir ett imprint i Cappelen Damm med Øyvind Hagen som förlagschef.

– Bazar och Øyvind Hagen tillför Cappelen Damm ytterligare konkurrenskraft inom ett spännande utgivningsområde. Bredden och möjligheterna Cappelen Damm får genom uppköpet ger oss större slagkraft på marknaden. Vår ambition är att vara störst och bäst i allt vi gör, säger Tom Harald Jenssen, vd på Cappelen Damm, till Bok365.

Det är andra gången som Cappelen Damm köper ett förlag av Øyvind Hagen. Förra gången var för 17 år sedan då förlaget köpte hans livsverk Ex Libris – en känd affär i norsk bokbransch. Rättigheterna till Harry Potter följde med i köpet och gjorde så småningom Cappelen Damm förmögna, skriver Bok365.

På frågan om Øyvind Hagen är rädd för en ny smäll svarar förlagschefen:

– Nej, jag tror att det här är en bra affär för båda parter.

Øyvind Hagen säger till sajten att han kommer att fortsätta driva Bazar och vara ”sin egen herre”.

– Det ska bli skönt att slippa mycket av det administrativa arbetet. Jag får möjlighet att fokusera på det jag är bäst på: att hitta nya och spännande författare, säger han till Bok365.

Bazar ger ut bland andra Dan Brown, Paulo Coelho, Bernard Cornwell, Terry Hayes (Jag är Pilgrimen), Paula Hawkins och Yuval Noah Hararis.

Norska Bazar förlag är moderbolag till Bazar i Sverige och Finland. Dessa förlag omfattas inte av affären.

– Vi fortsätter som vanligt i Sverige, säger Øyvind Hagen till SvB. 

Bazar sköts i Sverige av säljbolaget Hemming & Baggfelt samt en frilansande pr-ansvarig. Ifjol omsatte förlaget 12 miljoner kronor.

Letar du efter en köpare till Bazar även i Sverige?

– Nej, vi har inga tankar på det. Vi har ett bra team i Sverige och det rullar på, säger Øyvind Hagen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.