Tillbaka

”På konferenser tror jag den kan göra succé!”

2022-09-19
av Kalle Laxgård
Hägerstensåsens medborgarhus.
Foto: Wikipedia

Hur ska kritiken av ljudboken kunna utvecklas? Det var en av frågorna på agendan när över 20 medverkande samlades för diskussioner under Kritiklabbets heldagsprogram på lördagen.

Allting avslutades sedan med ljudbokskaraoke.

Med ett program som pågick mellan 09.30 och 24 i Hägerstensåsens medborgarhus fanns det gott om tid för panelsamtal, föreläsningar och fest.

Evenemanget var slutkonferens för projektet Den lyssnade kritiken. På listan över medverkande fanns bland andra ljudboksforskaren Julia Pennlert vid Högskolan i Borås, forskaren och författaren Rasmus Fleischer och Jörgens Gassilewski, poet och vice ordförande i Författarförbundet.

Enligt projektkoordinator Erik Lindman Mata var den estetiska aspekten av ljudboken – vad är en ljudbok? – den som var svårast att reda ut.

– Det var där det var tydligast att det fanns olika åsikter. När det gäller distributionen så var de flesta överens om att det finns problem kring till exempel ersättningsnivåer. Om produktionen fanns det också mycket gemensamma åsikter, om svårigheter med att hitta rätt inläsare och vad man behöver tänka på när text blir till ljud, säger han.

I ett uppsamlande möte efter konferensen diskuterade redaktionen bakom projektet hur man nu ska ta det vidare.

Vad landade ni i?

– Dels finns det lite nya projekt man kan formulera. Men sedan kommer vi också att vara ansvariga för ett nummer av tidskriften Kritiker, som är en nordisk kritiktidsskrift, och då fokusera på ljudboken, säger Erik Lindman Mata.

Dessutom finns idéer på mer praktiska projekt.

– I stället för att fråga oss vad ljudboken kan eller inte kan vara, så kanske vi i redaktionen kan göra egna ljudboksessäer eller ljudboksnoveller?

Den akademiska tonen till trots var Den lyssnade kritiken öppet för allmänheten. Sammanlagt under dagen räknade Erik Lindman Mata till omkring 40 unika besökare.

Konferensen höll på från 9.30 till 24. Hur håller man hjärnan i gång så länge?

– Nej nej, vi var nog klara vid 18 och sedan var det middag. Under middagen hade vi också ljudbokskaraoke.

Och det är min sista fråga: Vad är ljudbokskaraoke?

– Vi kom på det under planeringen och var nog alla förvånade över hur väl det fungerade. Yolanda Ramirez, som satt i redaktionen, satte helt enkelt ihop de två första sidorna i några ljudböcker i ett karaoke-program. Sedan hörde man inläsaren ganska tyst i bakgrunden och så fick man läsa i kapp med karaoke-texten.

Det hela går betydligt snabbare än vanlig karaoke, menar Erik Lindman Mata.

– Sedan var det bra utvalda texter. Torgny Lindgren har ju till exempel en väldigt melodisk inläsningsstil.

Vad har det här för bred partypotential, skulle du säga?

– Kanske inte på riktiga karaokeställen, men som social punkt på konferenser tror jag den kan göra succé!

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.