Tillbaka

Pagina i rekonstruktion

2019-06-28
av Kalle Laxgård
Stockholms rådhus, där tingsrätten har sitt säte.
Foto: Wikipedia

Bokförlaget Pagina är under rekonstruktion. Sammanlagt uppgår skulderna till 18 miljoner kronor, visar handlingar inlämnade till tingsrätten.

– Vi har kämpat med en tuff ekonomisk situation det senaste året. Vår verksamhet i dag är väldigt annorlunda mot för några år sedan, säger Annette Gårdö, vd för Pagina.

Pagina består i dag av tre affärsområden: Non books-delen Printworks, EDI:n (ett slags elektroniskt dataöverföringssystem) samt utgivning av fackböcker för den svenska marknaden.

Medan Printworks har vuxit har den traditionella förlagsdelen gått allt sämre. I fjol stod fackboksutgivningen för endast 12 procent av omsättningen. Samtidigt har böckerna bundit stort kapital, säger Annette Gårdö.

Problemen började efter förlagets stora framgångar med målarböcker för vuxna för några år sedan, vilket resulterade i kraftigt växande lager när trenden plötsligt dog.

– Det här har lett till att vi varit tvungna att se hur vi ska få ett friskt bolag framåt. Då hade vi ingen annan möjlighet än att gå in i rekonstruktion, säger Annette Gårdö.

En sådan har nu inletts. Enligt ansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt – med siffror för april – uppgick de lång- och kortfristiga skulderna till sammanlagt 18 miljoner kronor. Lagret värderas till 15,7 miljoner.

Enligt Annette Gårdö fortsätter arbetet på Pagina oförändrat under tiden rekonstruktionen pågår.

– Jag vill vara tydlig med att det inte är något som ska påverka våra kunder. Vi jobbar på som vanligt.

Under 2018 genomförde företaget en stor omorganisation och resurserna har riktats mot den växande non books-delen. Den traditionella redaktionen för böcker har lagts ner. Några mer egenproducerade fackböcker blir det inte, förklarar Annette Gårdö.

Enligt rekonstruktören, advokat Lars-Henrik Andersson, är det rätt beslut.

– Det är väl ganska tydligt att det är i Printworks det finns potential medan förlagsverksamheten inte har firat några stora framgångar. Så det tror jag är rätt åtgärder för att få bolaget att överleva, säger han.

Enligt honom är skuldsättningen ”inte jättehög för en rekonstruktion”. Nästa steg i processen är ett borgenärssammanträde den 8 juli.

– Där beslutar tingsrätten återigen om rekonstruktionen får fortsätta. Sedan ska det så småningom bli ett ackord förhoppningsvis och där brukar rekonstruktionen stängas.

Vad anser du kan vara ett rimligt ackord?

– Jag vågar inte uttala mig om det ännu. Jag tror inte att det är något maxat ackord verksamheten kan bära eller ägarna är villiga att göra, men jag vill inte uttala mig om exakt var förslaget kommer att ligga.

Sammanlagt handlar det om ett 20-tal borgenärer, såväl svenska som internationella.

2017 omsatte Pagina drygt 48 miljoner kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.