Tillbaka

Pandemins effekter på Europas boklådor

2021-05-12
av Kalle Laxgård
Foto: Arnold Busck/Wikimedia Commons

Majoriteten av boklådorna tvingades stänga på grund av lockdown. Hälften tappade försäljning – och i en tredjedel av länderna fick bokhandlar dedikerade offentliga stöd. Det framkommer i en ny rapport om pandemins effekter på europeisk bokhandel.

Bakom sammanställningen står Europeiska bokhandlareföreningen, EIBF, som samlat in underlag från medlemsföreningar i 17 länder, där även USA finns med.

Enligt rapporten höll boklådorna i 88 procent av de svarande länderna stängt på grund av nationell nedstängning åtminstone en period under pandemin. Samtidigt har alla länder erbjudit statliga stöd till drabbade verksamheter, varav vissa, exempelvis Tyskland och Frankrike, skjutit till riktade stöd till just fysisk bokhandel. I Tyskland bidrar staten med medel för boklådor att förbättra sin digitala närvaro och investera i exempelvis e-handel. Det franska bidraget har riktats något bredare.

Samtidigt visar siffror hur olika pandemin slagit mot bokförsäljningen i Europa. I nära hälften av de tillfrågade länderna uppger medlemsföreningarna att försäljningen gått ner. I Ryssland rasade exempelvis försäljningen med 40 procent jämfört med 2019. Samtidigt skiljer sig den inrapporterade datan åt mellan länderna; där vissa redovisar den totala bokförsäljningen och inte endast den i fysiska butiker.

Hela rapporten kan du läsa här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.