Tillbaka

Pengarna i kulturstödet räcker inte

2020-05-15
av TT/ Litteratur
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Mer än 900 miljoner kronor – så mycket har kulturskapare och arrangörer sökt i ersättning för uteblivet arbete. Men bara 500 miljoner kronor finns att fördela.

Ansökningstiden har gått ut för de 500 miljoner i krispengar som nu ska fördelas av Konstnärsnämnden, Statens Kulturråd, Svenska Filminstitutet och Författarfonden.

Av cirka 30 000 kulturskapare i Sverige har runt 3300 sökt Konstnärsnämndens särskilda krisstipendium, enligt en tidig beräkning. Ungefär 56 procent sökte det högsta beloppet, 50 000 kronor.

Men det står redan klart att de 70 miljonerna som Konstnärsnämnden ska fördela inte kommer att räcka långt, berättar direktören Anna Söderbäck.

– Det här är ju för små pengar för att riktigt kunna kompensera för det inkomstbortfall som har varit, både det vi har att dela ut, och det som Kulturrådet och Författarfonden har,säger hon.

Krisstipendiet gäller för förlorad inkomst 11 mars till och med sista augusti. De som hade sökt på onsdag morgon uppskattade sitt totala inkomstbortfall under den perioden till 304 miljoner kronor – men fick inte söka för hela beloppet. Totalt sökte man 125 miljoner kronor.

"Människor jätteoroliga"

Musiksektorn står för ungefär hälften av ansökningarna till Konstnärsnämnden och bild- och formkonstnärer för cirka 26 procent, trots att det inte går att söka för förväntade inkomster. Det går heller inte att få ersättning om man redan har fått något av Konstnärsnämndens långtidsstipendier eller om man har mer än 50 procents ersättning via a-kassan.

– Tanken är att ingen kan bli hjälpt fullt ut, och alla kan inte bli hjälpta men så många som möjligt och på olika sätt, säger Anna Söderbäck, som berättar att de nu får "massor av kritik".

– Men det förstår vi, det är ett särskilt tillfälle när människor är jätteoroliga. Det handlar om människor som inte kan betala för hyran och maten.

Också Författarfonden ser ett stort behov. 438 ansökningar har kommit in, om sammanlagt 42 miljoner kronor, men endast 10 miljoner kan delas ut.

– Vi kommer att tvingas till hårda prioriteringar. Men vi är vana vid att det finns stora svarta hål att fylla, säger Jesper Söderström, direktör för Sveriges författarfond.

Enligt Jesper Söderström ska man besluta om ett maxtak för ersättningen. Ambitionen är att pengarna delas ut om ungefär två veckor.

Stor översökning

När ansökningstiden till Kulturrådet gick ut natten mot torsdag visar en första och preliminär sammanställning att drygt 2 100 ansökningar till ett sammanlagt belopp på 760 miljoner kronor lämnats in. Kulturrådet har 370 miljoner kronor att fördela till framför allt arrangörer för inställda evenemang fram till 31 maj. Som mest kan 10 miljoner kronor beviljas till en enskild part.

Fakta: Regeringens krispaket

Regeringens särskilda stödpaket till kulturen och idrotten presenterades på en presskonferens den 20 mars.

Den 24 april avslöjade man vilka som kommer att fördela de 500 miljonerna:

370 miljoner gick till Statens kulturråd.

50 miljoner gick till Filminstitutet (till biografer och filmfestivaler).

70 miljoner gick till Konstnärsnämnden och 10 miljoner till Författarfonden, där enskilda konstnärer och författare kan ansöka om pengar genom stipendier.

Stipendierna från Författarfonden kan sökas av samtliga kategorier av litterärt yrkesverksamma: författare, dramatiker/manusförfattare, tecknare, fotografer, kulturjournalister samt översättare.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.