Tillbaka

Pia Printz: ”Är redo för något nytt”

2020-08-13
av Matilda Källén
Foto: Sara Mac Key

Efter att ha drivit Printz Publishing i tio år blir Pia Printz nu förlagschef på Piratförlaget, där hon bland annat vill utöka utgivningen av översatt litteratur.
– Livet är för kort för att göra samma sak för länge, säger hon om förändringen.

Tidigare i sommar kom beskedet att Pia Printz lämnar sin framgångssaga Printz Publishing i andras händer för att i stället bli förlagschef och förläggare på Piratförlaget.

– Det känns rätt och spännande, säger hon till Svensk Bokhandel. 

– Jag har haft fantastiska år på Printz och kommer att sakna människorna där. Men livet är för kort för att göra samma sak för länge, hur roligt och bra det än är.

Det är något som Pia Printz har tagit fasta på flera gånger om. Innan hon grundade Printz Publishing arbetade hon bland annat som intendent på Nationalmuseum – och som journalist.

Från och med 1 september läggs ännu en titel till listan: förlagschef på Piratförlaget. Att just det förlaget lockade beror enligt Pia Printz på en rad olika saker. Det handlar dels om de blivande kollegorna, vilka hon beskriver som ”ett väldigt bra gäng”. Dels om att hon alltid har beundrat Ann-Marie Skarp, som grundade Piratförlaget 1999. Dels om att hon upplever att förlaget, i egenskap av ett oberoende medelstort förlag verksamt i Sverige, ”delar dna” med Printz Publishing.

Något som ändå skiljer de två förlagen åt är utgivningen. Medan Printz Publishing framför allt ger ut översatt skönlitteratur, har Piratförlagets huvudsakliga inriktning varit ett svenskt dito. 

Pia Printz säger att hon ser fram emot att i större utsträckning arbeta med svenska författare, men också att hon vill utöka Piratförlagets utgivning av översatt skönlitteratur.

– Det är ju faktiskt det jag är duktigast på. Jag skulle säga att min kompetens ligger i att driva förlag, men också i att hitta de utländska pärlorna.

Printz Publishing fokuserar därtill främst på feel good-litteratur, medan Piratförlaget har en annan sorts bredd i utgivningen.

– Jag älskar allt jag gav ut på Printz, men det kan också bli att man till slut målar in sig i ett lite för litet hörn. Nu får jag chansen att litegrann rädda mig från det.

Vad Pia Printz därutöver vill göra på och med Piratförlaget är för tidigt att säga, menar hon. Hon betonar dock att hon inte har för avsikt att ”vända upp och ner på stället” eller ta bort något, utan snarare lägga till sådant som hon tycker att hon kan. Hon tror att de största utmaningarna kommer att vara sådana som hela branschen möter.

– Det vill säga att hitta de rätta böckerna som säljer, hur vi ska ställa oss till den nya corona-verkligheten, och den fortsatta digitaliseringen, som för med sig både utmaningar och möjligheter.

Förra sommaren rapporterade Svensk Bokhandel att Piratförlaget skar ner på grund av sjunkande intäkter. Bland annat försvann tre tjänster. I dag ser siffrorna bättre ut, säger förlagets grundare Ann-Marie Skarp, till följd av att man såg över kostnaderna och nådde nya avtal med ljudbokstjänsterna. 2020 går man plus.

– Vi känner att vi är tillbaka i god ordning igen, konstaterar Ann-Marie Skarp, som nu kliver ner från posten som förlagschef men stannar inom förlaget som förläggare och styrelseordförande.

– Det är på tiden, säger hon. Det är dags att få in lite nya impulser och blod i systemet. Pia har en bakgrund som är utomordentlig för oss. Det känns som en alldeles självklar pusselbit.

Ytterligare en förändring är att Erik Titusson nu utses till vd för både Piratförlaget och Lilla Piratförlaget, där han har suttit som förlagschef och vd sedan han grundade det nu väletablerade barnboksförlaget 2011.

– Roligt och utmanande, sammanfattar han den utökade rollen.

Att Piratförlagets ledning i och med värvandet av Pia Printz består av fyra personer som har grundat egna förlag – förutom Erik Titusson, Pia Printz och Ann-Marie Skarp även Gilla böcker-grundaren Ada Wester – är en fördel, tror Erik Titusson.

– Det är nog unikt. Att starta ett förlag innebär en särskild entreprenörsanda och drivkraft. Att vi delar den erfarenheten tror jag är av betydelse. Pia är en otrolig förstärkning som kompletterar det som vi har arbetat med och det som är våra styrkor. Jag är jättespänd på att få följa hennes arbete med förlagets framtida utgivning.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.