Tillbaka

Pintxo läggs ner

2017-02-08
av Kalle Laxgård
Mattias Nykvist, grundare till Pintxo.
Foto: Ylva Sundgren

Natur & Kultur lägger ner Pintxo förlag. Anledningen är dålig lönsamhet.

Från och med i sommar upphör Pintxos utgivning.

Förklaringen är att ägaren Natur & Kultur ”finner det för ekonomiskt utmanande att driva förlaget vidare i nuvarande tappning”.

– Det är jättetråkigt såklart. Först var man besviken och ledsen, sen lite arg och nu är det ett uppåt-framåt-tillstånd. Det har gått hela känslovarvet, säger Mattias Nykvist, förläggare på Pintxo, till SvB.

Han var med och grundade förlaget tillsammans med Magnus Bäckberg 2011. Nischen var sportrelaterade böcker för barn och de första titlarna kom ut året därpå.

Sedan dess har Magnus Bäckberg lämnat förlaget och för två år sedan köptes Pintxo av Natur & Kultur. I och med uppköpet breddades utgivningen till att även omfatta vuxenlitteratur.

– I fjol hade vi 14 titlar, en del gick plus men de flesta sålde mindre än vi hoppats på. Eftersom vår inriktning är idrott var en stor utmaning för oss att hitta läsare på andra ställen än bokhandeln. Vi har samarbetat med Offside och mot idrottsföreningar, men det var en tuff nöt att knäcka, säger Mattias Nykvist.

En annan missräkning försäljningsmässigt var storsatsningen på Nike-grundaren Phil Knights självbiografi Driv, som kom i september i fjol. Enligt Mattias Nykvist har den endast sålt ”ett par tusen exemplar”, mot förhoppningen om 10 000.

Diskussionen om att lägga ner förlaget har pågått sedan i höstas och beslutet fattades för ett par veckor sedan.

– Vi blev erbjudna att själva ta över, men det passade varken mig eller Lovisa (Sandberg). Jag är själv inte så pigg på att gå tillbaka till egenföretagandet igen, säger Mattias Nykvist.

Även ett försök att hitta en extern köpare gjordes utan framgång.

Ångrar du att du sålde?

– Jag hade nog förväntat mig en större uthållighet från den här sortens ägare. Det måste jag säga. Men det är omöjligt att säga vad som hade hänt med Pintxo om jag inte hade sålt. Det här är inget önskat utfall, men jag kan inte säga att det hade blivit bättre om jag fortsatt själv.

Under våren kommer de fem titlarna på Pintxos lisa att ges ut som planerat. Backlisten kommer att övergå till Natur & Kultur.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.