Tillbaka

Plockar bort Öhrlunds senaste bok

2019-06-03
av Kristian Lönner
Foto: Knut Koivisto

Akademibokhandeln och Bokus tar inte in Dag Öhrlunds senaste bok i något format. Detta efter att förlaget Lind & Co gett Storytel sex månaders exklusivitet på boken.

Konkurrenterna på ljudboksmarknaden menade i förra veckan att Storytel skadar branschen genom att köpa exklusivitet på Dag Öhrlunds bok Ingen lämnas kvar. Och även förlaget och Kristoffer Lind har mött hårt motstånd. Akademibokhandsgruppen tog beslutet att plocka bort titeln helt och hållet när deras strömningstjänst, Bokus Play, inte fick tillgång till ljudboken.

– De har returnerat boken från sina butiker och tagit bort den från Bokus, säger Kristoffer Lind i Förlagspodden.

Han erkänner att han är förvånad.

– Jag tycker det är en överreaktion av Akademibokhandeln och under mina tjugo år i branschen har jag aldrig varit om något liknande. Men jag har respekt för att de resonerar på det här viset. De vill stämma i bäcken så att inga andra förlag ska agera på samma sätt, säger Kristoffer Lind i Förlagspodden som han gör tillsammans med journalisten Lasse Winkler.

Kristoffer Lind berättar också att bakgrunden till beslutet var att Storytel bad om exklusivitet som svar på att Bonniers plockat bort sina titlar från Storytel.

– Vi var inte särskilt pigga på det men vi har ändå känt att vi vill göra det här för Storytel som gjort så mycket för oss, säger Kristoffer Lind i podden.

Maria Edsman, vd på Akademibokhandeln och Bokus, motiverar beslutet med att företaget ser sina olika kanaler som en helhet.

– Vi ser vår verksamhet som en helhet med olika kanaler där vi erbjuder böcker till våra kunder. Då vill vi ha samma erbjudande i alla kanaler. Det är vår hållning, säger Maria Edsman.

Alla böcker finns ju inte i alla format och ni hade ju inte reagerat likadant om titeln inte funnits som ljudbok. Vad är skillnaden?

– Om det är ett format som inte finns är det inget problem. Men här handlar det om en bok som finns och som vi inte får tillgång till.

Är du orolig för att exklusiva avtal kommer att bli vanligare i framtiden?

– Ja, det finns en viss oro för det. Jag tänker främst att det ur konsumentperspektiv är olyckligt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.