Tillbaka

Pocketshop stänger i Uppsala

2018-10-10
av Kalle Laxgård
Anna Borné Minberger, vd för Pocketshop.
Foto: Ylva Sundgren

Efter 15 år lägger kedjan ner sin nordligaste butik. Ett minskat flöde av människor genom centralstationen har gjort ekvationen ohållbar.

– Vi tycker mycket om att öppna butiker, men inte att stänga dem. Så det är jättetråkigt, säger Pocketshops vd Anna Borné Minberger.

Bokhandelskedjan slog upp portarna på Uppsala centralstation 2003. Sedan dess har ett nytt resecentrum byggts och enligt Anna Borné Minberger visar statistiken att kundflödet minskat de senaste åren.

– Det har varit en del förändringar som inte gagnat oss. Biljettförsäljningen flyttade ut, drogförsäljningen flyttade in. Och framför allt är det färre bokköparkunder som kliver in på stationen nu, säger Anna Borné Minberger.

Våren 2017 inledde Pocketshop förhandlingar med hyresvärden Jernhusen. De ledde ingen vart.

– I diskussionen har jag frågat hur viktigt det är med en bokhandel för dem. Inte tillräckligt, visade det sig. Jag tror att de fyller med fler matställen istället, säger Anna Borné Minberger.

Få resenärer behöver gå in på stationen för att ta sig till tågen. Och även om den sociala situationen runt resecentrum har förbättrats menar Anna Borné Minberger att inget i planerna för området tyder på att kundflödet förbi Pocketshops butik kommer att växa.

Butiken läggs ner direkt efter årsskiftet. Berörd personal har nyligen informerats och erbjudits tjänster i andra av kedjans butiker.

Vid sidan om Uppsala har Pocketshop 15 butiker i Sverige: i Stockholm, Arlanda, Göteborg och Malmö.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.