Tillbaka

Pocketshop vinner upphandling – får fortsätta på Arlanda

2022-01-25
av Kalle Laxgård
Magnus Brundin

Swedavia tackar ja till Pocketshops anbud. Därmed är hotet om att behöva lämna Sveriges två största flygplatser avvärjt – och en nysatsning på Arlanda kan inledas.

Sedan ett EU-direktiv tvingat det statliga flygplatsbolaget Swedavia att upphandla samtliga bokhandlar på Arlanda och Landvetter – fyra respektive en butik – har det varit nervöst för Pocketshop.

Kedjan har under lång tid haft en stor del av sin försäljning på flygplatserna. I en intervju med SvB i höstas kallade Pocketshops vd Magnus Brundin upphandlingen för ”en ödesfråga” för företaget, då över 50 procent av omsättningen kommer bara från Arlanda-butikerna.

Nu, en och en halv månad efter sista anbudsdag, har avgörandet kommit – till Pocketshops fördel.

– Man blir bara glad. Det är lättnad. Det är klart att det här har tyngt, alla vi som har varit nära upphandlingen har gått och tänkt på beslutet. Även om vi har utgått från att det skulle bli positivt så vet man ju inte, säger Magnus Brundin.

Den vunna upphandlingen betyder ett nytt femårskontrakt med Swedavia, som inleds andra kvartalet 2023.

Formellt kan parterna skriva under avtalet tio dagar från i fredags räknat. Under den tiden kan beslutet också överklagas.

Om någon, eller hur många intressenter, som lämnade in anbud vet inte Magnus Brundin. SvB har sökt Swedavia för en kommentar gällande sitt beslut.

Hyran är omsättningsbaserad och kommer för de fem åren uppgå till sammanlagt cirka 55–60 miljoner kronor, säger Magnus Brundin. Drygt 10 miljoner kronor per år.

Ni har ju lagt ett anbud. Hur förändras era förutsättningar när de villkoren börjar gälla?

– Det är ungefär som vi har i dag. Swedavia har inte höjt lägstanivån, man kan bjuda mer om man vill, men vi vågade bjuda på i princip den nivå vi har i dag.

Just nu pågår stora ombyggnationer på Arlandas terminal fem, vilket påverkar Pocketshop. Under upphandlingens löptid kommer butikslägena att förändras.

– Vi tycker vi har haft ganska bra lägen på Arlanda men den nya ombyggnaden innebär nya gåstråk och vi tycker att två av de här butikerna faktiskt är ännu bättre, säger Magnus Brundin.

Särskilt den ena kommer vara storleken större än dagens, säger han.

–Sedan kommer vi bygga dem lite annorlunda. Nu kan vi också gå in i den designfasen. Vad letar människor efter på de platserna vi har på Arlanda respektive Landvetter? 

Butikerna ser redan lite olika ut, menar Magnus Brundin. Det ska förfinas.

– Generellt har de historiskt också varit väldigt styrda mot pocket. Men för 6–7 år sedan började vi ta in mer inbundet, men våra ställ är egentligen gjorda för att passa bara pocket och inte inbundet. Vill vi ha böcker som passar annat än pocket? Det är en ganska liten fråga men när vi ändå bygger nytt kan vi kolla på det ordentligt. Det viktiga blir att bygga den moderna shoppingupplevelsen.

När beskedet om fortsatt förtroende nu är i hamn kan man börja ta tag i de frågorna.

– Vi har andra butiker som också ligger för omförhandling, till exempel på Stockholms central, och de ska förstås haka på i samma ombyggnads-race, säger Magnus Brundin.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.