Tillbaka

Poddlyssningen ökar i alla grupper

2021-04-27
av TT/ Litteratur
Varannan svensk lyssnar regelbundet på podd, visar en ny undersökning.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Varannan svensk lyssnar regelbundet på podd och lyssningen fortsätter att öka i alla åldersgrupper. Det visar en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Spotify. Den största ökningen ser Sifo i gruppen 30–44 år där andelen som lyssnar på podd minst en gång i veckan har ökat med 19 procent.

 

Inte minst pandemin har bidragit till att driva lyssningen, en av tre svenskar uppger att de lyssnar mer på poddar nu än före pandemin. Spotify noterar sin största ökning bland de äldre, där lyssnare över 55 år har ökat sitt lyssnande med 86 procent under 2020, jämfört med 2019.

Utbudet av poddar på svenska på Spotify har ökat med 89 procent det senaste året. Mest lyssnade på Spotify är: "P3 Dokumentär", "Sommar & Vinter i P1", "Dagens brott", "Rättegångspodden" och "Sekter".

"Dokumentärer och true crime fortsätter engagera svenska lyssnare, men vad som präglar poddlandskapet 2021 är alla nya typer av berättelser som berättas i poddform, och en högre produktionskvalitet på poddar generellt. Podden har mognat helt enkelt, utan att för den delen växa upp", säger Karin Bäckmark, nordisk podcastchef på Spotify, i ett pressmeddelande.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.