Tillbaka

Poeter nominerade till debutantpris

2020-01-10
av TT/Litteratur
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Endast poeter eller prosalyriker är nominerade till Borås Tidnings debutantpris 2020. Priset fyller i år 20 år och prissumman är höjd till 150 000 kronor.

Under det decennium som Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist suttit med i juryn för tidningens debutantpris har hon aldrig tidigare varit med om ett starkare debutantår än i fjol. Vanligtvis brukar jurymedlemmarna ha tre givna kandidater, den här gången hade man ett tiotal.

Bland dessa enades man till slut om att nominera Bella Batistini (pseudonym) för diktsamlingen Mata duvorna, Kalle Hedström Gustafsson för diktsviten Mormorsordning, hägringsöar, Augustpristagaren Marit Kapla för Osebol, Judith Kiros för O och Lina Rydén Reynolds för Läs mina läppar.

Av dessa återfinns en, Judith Kiros, även bland nomineringarna till Katapultpriset som även det ges till debutanter.

Borås Tidnings debutantpris är ett samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås, och priset delas i år ut för tjugonde gången.

Prisutdelningen sker 5 mars. Nytt för i år är att själva prissumman har höjts till 150 000 kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.