Tillbaka

Polaris i nytt partnerskap med Gamla stans bokhandel

2018-06-27
av Kalle Laxgård
Foto: Sara Mac Key

Gamla stans bokhandel inleder samarbete med förlaget Polaris.

Initiativet ses som en nystart för bokhandeln och en ny butiksansvarig ska rekryteras.

Enligt Jonas Axelsson, förlagschef på Polaris, är beslutet strategiskt.

– Jag hoppas givetvis att vi ska utveckla synligheten för böckerna och författarna. Det handlar inte bara om att få fler böcker i deras hyllor och skyltfönster, det här är bara ett komplement till all övrig återförsäljarverksamhet, säger han.

Gamla stans bokhandel i Stockholm grundades hösten 2016 av fackboksförlaget Volante. I dag omsätter butiken omkring en miljon kronor, något mindre än förlaget hoppades på vid starten.

– Vi har hela tiden sett det som en säsongs- och eventbaserad bokhandel. När vi haft event har det fungerat väldigt bra, men det funkar inte att bara ha öppet utan event. Men Polaris kommer vi att få fler saker som händer. Vi behöver fler scener för böcker, säger Tobias Nielsén, vd och grundare av Volante.

Exakt hur samarbetet ska se ut, och vilken typ av samtal som ska arrangeras, är ännu inte bestämt.

Utöver arrangemangen innebär partnerskapet även att Polaris går in ekonomiskt i bokhandeln. Hur mycket pengar det rör sig om vill Jonas Axelsson inte säga.

– Det är en ganska enkel lösning i form av att vi bidrar till butikens nysatsning. Vi blir inte delägare, det är verksamheten vi vill vara med och finansiera för att få både eget utrymme men också för att komma närmare Volante för att utveckla saker. Vi måste ta en risk för att knuffa i gång det, säger han.

Först ut blir att rekrytera en butiks- och evenemangsansvarig som kan tillträda i början av hösten. Hittills har det varit korttidsanställda som drivit bokhandeln.

– Vi hoppas hitta någon som delar vad vi vill ska åstadkomma, säger Tobias Nielsén.

Polaris ägs av danska Politiken som driver en av Köpenhamns största boklådor, Politikens Boghal. Läs mer om den här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.