Tillbaka

Problem hos Speed group ger sena och trasiga böcker

2021-11-25
av Kalle Laxgård
Arkivbild.
Foto: Ylva Sundgren

Leveranser som dröjer och kartonger som går sönder. Sedan ett par veckor har bokhandlar drabbats av barnsjukdomar hos en ny packmaskin hos distributören Speed group. Allvarligt – men också oroande inför julen, menar handlare.

Globe bokhandel i Ludvika har märkt av problemen i huvudsak på två sätt. Till att börja med har böckerna inte levererats i tid.

– Sedan har kartongerna också varit vekare, de har liksom halvöppnats på vägen. Personerna som transporterar är kanske inte så jätteförsiktiga heller, vilket gör att det är skador på böckerna när de kommer fram, säger medarbetaren Malena Dernfalk.

För henne och kollegorna på Globe är det bara att fota av skadorna och reklamera. Samtidigt är det också titlar de riskerar att stå utan. 

– Många kunder är förstående och kommer tillbaka efter några dagar, men en del kunder förlorar vi nog, säger Malena Dernfalk.

Bakgrunden till problemen är en ny packmaskin, inköpt av distributören Speed group. Lite förenklat gör maskinen lådor, packar böcker, räknar ut hur mycket som ryms i varje kartong och kompletterar med fyllnadsmaterial. Vinsten är effektiv packning och kartonger som inte är större än nödvändigt. Som inte innehåller onödig luft – något som effektiviserar transporter.

Men initialt har maskinen inte fungerat.

– Den skulle ha varit klar för oss någon gång i februari, mars. Men på grund av pandemin blev den klar först i slutet på oktober, säger Björn Tallén, affärsområdeschef på Speed.

Han konstaterar att det gett en ”väldigt dålig timing”.

– Vi hade såklart velat trimma in maskinen i lågsäsong. Initialt fick vi ganska stora störningar som gjorde att vi fick en backlog. Nu har vi trimmat in maskinen men kämpar på med att jobba bort den back log vi har, fortsätter Björn Tallén.

Svensk bokhandel har talat med ett flertal aktörer som drabbats på olika sätt. Anna Austin, kategorichef på Akademibokhandeln, säger att kedjan haft problem med skadade böcker, men också av att Speeds prismärkningsmaskin inte har fungerat.

Nyligen har man också märkt av förseningar både på Akademibokhandeln och Bokus.

– Vi får ta att vissa försändelser är icke-prismärkta. Det är inte så bra, vi vill ju gärna ha prismärkta böcker till butikerna, men vi har fått prioritera så för att få böckerna. Även om vi vet att de febrilt jobbar på att åtgärda problemet så är det oroväckande att vi faktiskt fortfarande inte ser resultat som är tillräckligt bra – vi är ju inne i julhandeln nu, säger Anna Austin.

Pocketgrossisten, som levererar böcker till bland annat dagligvaruhandeln, har drabbats av stora förseningar, säger vd Fredrik Axegård. 

– Först och främst har det påverkat försäljningen. Men sedan har mina medarbetare inte kunnat göra sitt jobb eftersom det inte funnits böcker att ta hand om i butik. En mycket allvarlig situation.

Enligt Björn Tallén ska packningsmaskinen fungera som den ska nu. Skulle den börja krångla igen kan Speed dessutom ställa om och arbeta enligt sitt tidigare arbetssätt, för att undvika förseningar, menar han. Björn Tallén säger att man även bytt fyllningsmaterial, från plast till papper, vilket ska ge stabilare kartonger som bättre skyddar böckerna.

– Men vi behöver träna på att få lådan tillräckligt fylld. Då ska det inte vara några som helst problem. Det sitter en perforering i locket och det är när det är för mycket luft i lådan, och för mycket tryck på den, som det blir problem.

Fortfarande återstår en del förseningar, på grund av den orderstock man tidigare byggt upp utan att kunna leverera. Enligt Björn Tallén ska den vara avbetad senast under helgen.

Någon risk att julhandeln ska påverkas ser han inte.

– Det som kostar nu är en massa jäkla mantimmar och slit för att lägga oss i bra läge. Vi jobbar tvåskift, på kvällar och på helger tills vi är helt i fas. Den kostnaden hamnar definitivt på vår sida. Men vi tycker att det rullar på bra nu, så nej, jag känner ingen oro för att det ska påverka julhandeln.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.