Tillbaka

Protesterar mot Kinesiska ambassaden

2018-08-22
av Emma Olsson
Gui Minhai sitter fängslad i Kina.

Svenska förläggareföreningen, Sveriges journalistförbund och Svenska PEN är några av de som genomför en manifestation utanför Kinas ambassad. Syftet är att Kina ska frige svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Med anledning av detta publicerar vi åter SvB:s intervju med den kinesiske ambassadören i Stockholm.

Av de 45 personer som skrev under ett upprop om att Kina ska släppa Gui Minhai, har 32 blivit personligen kontaktade av kinesiska ambassaden med påståenden om den fängslade kina-svenske förläggarens brottsliga förflutna.

SvB har intervjuat den kinesiske ambassadören Gui Congyou om breven.

Ambassadören Gui Congyou anländer sist. I rummet finns den politiske sekreteraren vid ambassaden, samt tre andra män, varav en är tolk. Ambassadören pratar varken svenska eller engelska, när SvB träffar honom på ambassaden på Djurgården i Stockholm.

SvB har fått en intervju med Gui Congyou för att diskutera ambassadens kontakter med de svenskar som protesterat mot behandlingen av Gui Minhai tidigare i sommar.

Den femte juni i år, publicerades ett upprop i flera svenska dagstidningar, som uppmanade Kina att släppa förläggaren.

Responsen blev, för majoriteten av undertecknarna, personlig kontakt med kinesiska ambassaden i Stockholm.
– Det kändes faktiskt rätt obehagligt, säger Kristina Ahlinder, direktör för Svenska Förläggareföreningen, som var en av undertecknarna av uppropet.
Hon fick brevet som ett mejl. I det står information om Gui Minhai, som utmålar honom som en brottsling som flytt Sverige för Kina.

Ambassadören börjar intervjutillfället med att läsa ett långt stycke, om hur svenska medier och andra borde låta Kina sköta sina egna affärer. Sedan blir det tillfälle till frågor.

Flera personer hävdar att de blev kontaktade av er. Kan ni förstå att det är känsligt i ett land som Sverige?
– På listan av undertecknade ser vi många som saknar kunskap om fakta i det här fallet. Även en del av dem är tvingade att visa sitt namn i listan. Om Svenska Förläggareföreningen har frihet att samordna [delta i] ett sådant antikinesiskt uttalande och tvinga någon att lämna sitt namn på listan så har vi på ambassaden självklart våra friheter att förklara faktum, säger ambassadören Gui Congyou.

Det var inte så att ni uttalade er i en tidning, utan ni vänder er personligen till de här människorna. Har ni någon förståelse för att det upplevs som ovanligt i Sverige?
– Ja, det är kanske ganska sällsynt i Sverige, men man ser det ofta i hela världen. Då kanske Sverige får ansluta sig till hela världen, säger han.

Undertecknarna, de som blev tvingade att vara med. Vilka var dessa?
– Det här är deras personliga integritet som jag inte vill kränka.

Var befinner sig Gui Minhai?
– Där han ska vara.

Samhällsdebattören och författaren Kurdo Baksi samordnade uppropet den 5 juni. Han förnekar att någon av de 45 personer som skrivit under kravet gjort det mot sin vilja.

– Kinas ambassad far med osanning. Samtliga undertecknare av Gui Minhai-uppropet har bekräftat sina medgivanden med mail. Det har gått tre månader sedan vi på Nationaldagen krävde Gui Minhais frihet. Ingen av undertecknarna har hört av sig och klagat, säger han till Svensk Bokhandel.

I mejlet som Kristina Ahlinder mottagit står det bland annat om bedrägerier som Gui Minhai uppges ha gjort sig skyldig till under tiden han bodde i Sverige.

Det handlar om att han som vd för företaget Göteborg International Institute, skulle ha lurat kinesiska studenter till en uppdragsutbildning vid Göteborgs universitet, och i samband med detta avkrävt dem olagliga kostnader. Detta kopplas av ambassaden till två självmord bland de kinesiska studenterna.

Turerna kring Gui Minhais koppling till Göteborgs universitet reds ut i en kommande bok av Jojje Olsson, som är resultatet av ett samarbete mellan Expressen, Svenska Förläggareföreningen och Norstedts.
– Det är viktigt att inse att de uppgifter ambassaden sprider om Gui Minhais involvering i Gothenburg International Institute (GII) är djupt felaktiga. De bygger på ett litet korn av sanning, men har förvanskats och förvridits i syfte att smutskasta Gui. Hans namn går inte ens att hitta i Göteborgs Universitets egen utredning [sic], skriver Jojje Olsson i ett mejl till SvB.

Hur har den här förläggaren blivit en så stor symbolfråga för Kina?

– Efter att Xi Jinping blev president 2013 så sjösattes snart en kampanj för att stoppa inflödet av regimkritiska böcker från Hongkong till fastlandskina. Skrämseltaktiken har varit mycket effektiv. Jag har pratat med förläggare inom denna genre vars försäljning minskat med över 80 procent sedan Gui Minhais kidnappning, skriver Jojje Olsson.

Göteborgs universitet kan dock bekräfta att Minhais namn finns i utredningen, i rollen som vd för GII, ett företag som sedan lades ned.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.