Tillbaka

Publit bryter monopol på bibliotek

2012-10-11
av Lars Schmidt
Foto: Ola Kjelbye
Distributören Publit kommer att förse biblioteken med e-böcker. Inledningsvis handlar det om tusen titlar. Även BTJ förhandlar med biblioteken, och konkurrensen hårdnar för Elib.

Publit sökte samarbete med biblioteken redan för fyra år sedan. Nu har man nått en lösning med Axiell, som utvecklar it-system för en stor mängd bibliotek.
– Det här är bara början. Axiell har inget monopol och det här är inget exklusivt för oss och Axiell. Vi har tillsammans skapat en öppen struktur för alla som vill distribuera e-böcker, inte bara för Publit, säger Publits vd Per Helin.
Publit distribuerar e-böcker från cirka 200 förlag och bland annat kommer hela Ordfronts – som av ideologiska skäl bojkottar Elib – katalog att bli tillgänglig. Ordfront, bidrar med runt 170 titlar.
– Publit är väldigt öppna. Små förlag har tidigare haft svårt att se hur deras böcker lånats ut, men nu hoppas vi få ut för oss nödvändig statistik, säger Pelle Andersson, vd Ordfront.
Det nya avtalet gör att ytterligare omkring tusen titlar blir tillgängliga på biblioteken, att jämföra med de totalt cirka 5 000 e-böcker som hittills getts ut i Sverige. För varje utlånad e-bok betalar biblioteken 20 kronor i avgift, av vilka Publit tar 20 procent – vilket lämnar 16 kronor till förlag och författare. I dag tar Elib tio kronor, det vill säga 50 procent av de 20. Per Helin säger att de testar även andra betalningsmodeller just nu.
Det är fortfarande osäkert när systemet sjösätts, men målsättningen är att vara klar i år.

Inte bara Publit vill in på biblioteksmarknaden. Adlibris är intresserade, och BTJ förhandlar med biblioteken och ett antal förlag om att bli distributör av e-böcker.
– Vi ser det inte i första hand som en teknisk fråga, utan som en avtalsfråga, och diskuterar en ekonomisk modell som är möjlig för biblioteken, förlagen och författarna, säger BTJ:s försäljningschef Jonas Fröberg. Biblioteksföreningens generalsekreterare Niclas Lindberg tycker att det vore bra med fler aktörer än Elib.
– Då kan man få medieleverantörer som erbjuder paketlösningar, säger han.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.